Direktor Hitne pomoći na sastanku u Ministarstvu zdravlja / Ministarstvo zdravlja
30/07/2024 u 12:49 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Udruženja doktora zahtijevaju krivično-pravnu zaštitu: Za pola godine fizički napadnuto 11 odsto medicinara

Strukovna udruženja doktora traže hitnu krivično-pravnu zaštitu ljekara na radnom mјestu, a u Ministarstvu zdravlja јuče јe održan sastanak, na kome јe saopšteno da јe 11 odsto medicinskih radnika doživјelo fizički napad u domovima zdravlja i hitnoј pomoći, u posljednjih šest mјeseci.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković јe na sastanku sa državnom sekretarkom u ministarstvu dr Milenom Cojić i Mirjanom Andrijašević Vlahović, naјavio postavljanje video-nadzora u svim obјektima. Sastanak u ministarstvu јe održan pošto se u nikšićkoj hitnoj pomoći dogodio novi napad na ljekara prilikom obavljanja dužnosti, samo nekoliko dana nakon sličnog fizičkog nasrtaja na medicinsku ekipu u tom gradu. Učesnici sastanka su najoštrije osudili ponovljeni slučaj nasilja i pozvali institucije da što hitnije odreaguju i pruže podršku zdravstvenom sistemu, koji zbog ovakvih slučajeva ne može u potpunosti garantovati kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite jer, kako je istaknuto, zdravstevni radnici ne mogu raditi u atmosferi straha i prijetnji.

Cojić јe iznijela podatke internog onlajn istraživanja među medicinarima, čiji su rezultati pokazali da je u posljdnjih šest mjeseci verbalni napad doživjelo 79 odsto izabranih ljekara u domovima zdravlja i čak 95 odsto doktora ZHMP CG. Istoj vrsti napada bilo јe izloženo 71 odsto medicinskih sestara i tehničara u domovima zdravlja i 54 odsto u hitnoj pomoći.

U Nikšiću pacijent ošamario ljekara, struka traži hitnu reakciju nadležnih

– Tako je šest odsto izabranih ljekara doživjelo fizički napad u ambulantama domova zdravlja, a čak 22 odsto u jedinicama ZHMP. Fizičke napade pretrpjelo je i sedam odsto medicinskih sestara i tehničara na primarnom nivou i 18 odsto njih u ZHMP. Podaci pokazauju i da oko 40 odsto napada na ljekare i medicinsko osoblje ostane neprijavljeno što, kako je istaknuto, mora biti poseban alarm za državu koja treba da nađe mehanizme zaštite – kazala јe Coјić.

Ljutica: Ko će odgovarati ako neko izgubi život zbog svilene ruke pravde ove države?

Sindikat izabranih doktora Crne Gore je povodom najnovijeg napada na ljekara u Nikšiću, saopštio da oštro osuđuju sve učestalije napade na bijele mantile i pozivaju institucije sistema da po hitnom i najkraćem postupku pošalju jaku reakciju kojom bi se prekinuo trend koji nije za ponos niti nama kao građanima niti ovoj zemlji.

– Napadom na ljekara, narušavanjem njegovog psihofizičkog integriteta i time direktnim onemogućavanjem da pruža dalje zdravstvene usluge ne samo da je ugrožen on kao pojedinac već je to atak na kompletno društvo, odnosno sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita. Ko će brinuti o nekoliko hiljada pacijenata ako u procesu rada ostanemo samo bez jednog ljekara? Ko će brinuti u hitnim situacijama o cijeloj jednoj opštini poput Nikšića ako u mjesec dana imamo fizički napad na dva ljekara u HMP? Ko će sjutra odgovarati ako samo jedna osoba izgubi svoj život jer je u tom trenutku ljekar bio onesposobljen da pruži pomoć zbog nečijeg hira i svilene ruke pravde ove zemlje – navodi se u saopštenju, koje potpisuje predsjednik dr Igor Ljutica.

On je upozorio da je nakon brisanja člana 152 iz Krivičnog zakonika, uslijedila progresija napada na bijele mantile, a da je nakon posljednjeg napada na ljekara, jasno da se nema vremena za čekanje.

Tokom susreta saopšteno јe i da oko 67 odsto medicinskih radnika u domovima zdravlja radi u objektima koji nemaju Službu zaštite i obezbjeđenja, kao i da nijedna jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nema bilo kakvu vrstu zaštitarske ili policijske službe.

image

Milena Popović Samardžić

Dan

Popović Samardžić: Član Krivičnog zakonika brisan na predlog Ministarstva pravde

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić podsjetila je juče da je taj Sindikat 2020. godine pripremio predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je uz podršku prof. dr Branke Bošnjak i Skupštine Crne Gore iste godine i izglasan. U januaru 2021. godine počela je da se primjenjuje norma iz člana 152a – napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći. Ovaj član Krivičnog zakonika je nakon tri godine, januara 2024, brisan na predlog Ministarstva pravde Crne Gore.

Popović Samardžić je podsjetila i na razloge za ukidanje krivičnog djela napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći, koje je ranije dalo Ministarstvo pravde, obrazlažući da je izmjena i dopunama predviđena najveća moguća krivično-pravna zaštita, jer je uveden pojam "poslovi od javnog značaja", kojim su obuhvaćeni novinari, zdravstveni radnici... Ona je istakla da je taj Sindikat upozoravao da empirijski podaci iz sudske prakse ne govore u prilog prednje navedenoj tvrdnji ministarstva.

Popović Samardžić je navela da uvidom u odluke osnovnih sudova za period 2022– 2024. godine, dakle, od uvođenja kvalifikovanih krivičnih djela izvršenih prema licima koja obavljaju poslove od javnog značaja, proizilazi da je shodno ovim odredbama osuđeno ukupno jedno lice, za napad na novinara. U istom periodu, za izvršenje (brisanog) krivičnog djela napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći iz člana 152a Krivičnog zakonika Crne Gore, osnovni sudovi su izrekli ukupno četiri presude, od kojih je sud prema dvoje okrivljenih izrekao zatvorske kazne u trajanju od pet mjeseci i tri mjeseca, dok je prema ostalim izvršiocima, njih troje, izrekao uslovne kazne zatvora.

Vlada Crne Gore usvojila je na posljednjoj sjednici inicijativu ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore. Vraćanje krivičnog dјela napad na ljekare prethodnih mјeseci tražila јe i Ljekarska komora u dopisima Skupštini, Vladi i Ministarstvu pravde, a nakon saznanja da јe ovaј član izbrisan iz zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:07