/ Фото: Илустрација
05/08/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Угоститељи протестују у понедјељак: Боримо се за своја права

Протестоваћемо сваког дана док институције не коригују тренутне мјере, поручују они

Невладина организација Угоститељи Црне Горе најавила је протест у Подгорици, у понедјељак, 9. августа на тргу Вектре, испред зграде Министарства економског развоја. 

Како су најавили, протестоваће због епидемиолошких мјера које су донешене у Црној Гори протекле седмице. 

Мјерама се предвиђа да сви угоститељи уколико желе да раде морају бити вакцинисани, као и да сви гости који бораве унутар угоститељских објеката морају имати потврду о вакцинацији, негативан ПСР тест, не старији од 72 сата, доказ да је особа пребољела корону и доказ о негативном брзом антигенском тесту, не старијем од 48 сати.

- Више пута смо апеловали на Владу Црне Горе да коригује актуелне мјере јер су оне дискриминишуће јер се угоститељима ограничава право на рад и грубо крше њихова остала основна права. Угоститељи су од почетка епидемијских дешавања претрпјели највише ограничења у погледу њиховог рада, а дискриминација угоститеља сада доживљавају кулминацију јер се у јеку сезоне, када је туристима дозвољен улазак без било каквих потврда, од угоститеља тражи да поштују мјере које нису на снази у другим секторима- додају они. 

Истичу да од угоститељства живи око 25.000 до 30.000 људи, који су запослени у том сектору, а да индиректно од те гране привреде зависи много више људи.

- Ти људи се због кризе изазване пандемијом коронавируса налазе на рубу егзистенције, а овакве мјере, које су непромишљене и ад хок донешене додатно погоршавају њихов положај. Све то имаће додатне негативне посљедице по економску стабилност Црне Горе и стандард живота наших грађана. Иако смо више пута истицали да протести могу угрозити туристичку сезону и послати негативну слику о Црној Гори као туристичкој дестинацији, невољност институција да отворе дијалог са угоститељима нас је приморала да путем мирних протеста изразимо незадовољство актуелним мјерама и утичемо на надлежне институције да коригују мјере и да у будућности буду отвореније за дијалог са њеним грађанима- наводе из ове НВО. 

Поручили су да ће се протесту одржати у мирној атмосфери.

- Протестоваћемо сваког дана док институције не коригују тренутне мјере. Угоститељи из других градова ће, такође, организовати протесте, о чему ће јавност бити обавијештена. Овим путем позивамо све угоститеље да нам се придруже и да се заједно боримо за своја права- закључују из НВО. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:02