Унија средњошколаца / - лого
03/01/2022 u 08:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Униjа средњошколаца: Ђаци су да часови и даље трају 30 минута

Униjа средњошколаца Црне Горе jе у периоду од 29.12.2021. године до 2.1.2022. године спровела кратко истраживање о ставовима ученика/ца по питању траjања часова у другом полугодишту. У истраживању jе учестовало преко 30 одсто укупног броjа црногорских средњошколаца/ки, њих 7.752,

Униjа средњошколаца Црне Горе, као кровна организациjа ученичких парламената у Црноj Гори, као и увиjек до сада заступа ставове средњошколаца/ки. У складу са тим, оглашавамо се у вези са траjањем часова у другом полугодишту, наводи се у саопштењу Уније.

Удружење Родитељи упутило jе допис Институту за jавно здравље да школски час од почетка другог полугодишта траjе 45 минута, док ће став Института за jавно здравље по овом питању бити познат након празника.

- Униjа средњошколаца Црне Горе jе у периоду од 29.12.2021. године до 2.1.2022. године спровела кратко истраживање о ставовима ученика/ца по питању траjања часова у другом полугодишту. У истраживању jе учестовало преко 30 одсто укупног броjа црногорских средњошколаца/ки, њих 7.752, а од тога 93 одсто (7214 ученика/ца) jе става да часови и даље треба да траjу 30 минута - наводи се у саопштењу.

Наводе да, имаjући у виду тренутну епидемиолошку ситуациjу, коjа ће, по риjечима струке, у наредном периоду бити и гора, не виде простора за додатно излагање дjеце ризику усљед боравка у школи.

- Поред тога, треба узети у озбир да jе препорука ИJЗ jош од почетка школске године да дjеца преко 2 сата не би требала да буду са маскама, па враћање у нормалу у овом периоду може бити превелико оптерећење за ученике/це - наводе средњошколци.

Образлажући своjе ставове, средњошколци/ке наводе и да ће бити проблем да се навикну да толико буду на настави, након оволико дугог времена „ванредног рада“, док евентуално увођење часова од 45 минута не би било лоше, али тек од наредне школске године.

- Jош jедну важну ствар би требало напоменути, а то jе да ускоро треба да почне и припрема за матурске и стручне испите, за коjе, подсjећамо, и даље немамо информациjе на коjи начин ће бити организовани, али имамо обећања од стране Министарства ПНКС да ће се ускоро бити информациjа - истичу средњошколци.

УНСЦГ jе, слушаjући ставове средњошколаца, упутила препоруке министарству да се градиво коjе jе обрађивано онлајн редукуjе, али и да припрема за испите у што краћем року буде доступна ученицима.

- На краjу, надамо се да ће Радне група за организациjу и праћење васпитно-образовног процеса у периоду траjања пандемиjе ковид-19 имати ускоро састанак на коjем ће бити размотрени сви захтjеви, да би на вриjеме имали модел наставе коjи ће задовољити све актере, како ученике, тако и наставнике и родитеље - наводе из Уније средњошколаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:14