/ - FOTO: UPRAVA ZA SAOBRAćAJ
12/10/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uprava za saobraćaj: Crna Gora napredovala na polju bezbjednosti

Crna Gora napredovala je na polju bezbjednosti saobraćaja, navodi se najnovijem Izvještaju o napretku implementacije Akcionog plana za bezbjednost na putevima Transportne zajednice.

Osim Crne Gore analizirane su i ostale zemlje Regiona, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

- U Izvještaju piše da naša zemlja ima ukupan napredak 80 odsto što nas svrstava kao drugog regionalnog partnera u ostvarivanju napretka u implementaciji mjera bezbjednosti na putevima u Akcionom planu. U tom dokumentu piše da je Crna Gora preduzela niz mjera za unapređenje institucionalnih struktura, poboljšanje podataka o bezbjednosti na putevima, ulaganje u bezbjednost infrastrukture, kao i za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU- saopšteno je iz Uprave za saobraćaja.

image
- FOTO: UPRAVA ZA SAOBRAćAJ, NAK šKOLA

Učinak je ocjenjivan kroz ispunjavanje mjera u tri kriterijuma i to upravljanje bezbjednošću na putevima, osiguranje sigurnije infrastrukture i zaštita ugroženih učesnika na putevima.

- Statistika pokazuje da je Crna Gora, u odnosu na prethodnu godinu, napredovla sedam  odsto što nas uz Srbiju svrstava u najbolje rangirane države Zapadnog Balkana kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja. Iza Crne Gore su Bosna i Hercegovina, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo- navodi se u saopštenju.

Uprava za saobraćaj raspisala tender za rekonstrukciju magistralnog puta kroz Rožaje

Crna Gora, kako se navodi, završila je usklađivanje zakonodavstva sa Direktivom EU 2008/96/EC o upravljanju bezjbednošću putne infrastrukture.

- Završeni su nastavni planovi i programi i licenciranje eksperata za revizije bezbjednosti na putevima i inspekcije bezbjednosti na putevima. Izrađeni su elaborati za 13 crnih tačaka na mreži državnih puteva, a sledeća faza je projektna dokumentacija za sanaciju kroz IPA finansiranje- istakli su iz Uprave.

image
- FOTO: UPRAVA ZA SAOBRAćAJ

Kada je riječ o zaštiti ranjivih kategorija, Crna Gora je raspisala tendere za unapređenje 15 lokacija školskih zona na magistralnoj putnoj mreži, završene su inspekcije bezbjednosti puteva za 100 km na mreži državnih puteva i Revizije bezbjednosti puteva  za 4 tunela duža od 500 metara.

- Pored toga, usvojen je i Pravilnik o uređenju školskih zona, a očekuje se i donošenje Pravilnika o autobuskim stajalištima. Uprava za saobraćaj nastaviće da, u skladu sa svojim nadležnostima, radi na povećanju  nivoa bezbjednosti na mreži državnih puteva- navode. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 09:42