Представници УРЕ на Сињајевини / - фото: УРА
05/06/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Затварање Поглавља 27 jедан од приоритета

Из УРЕ напомињу да у свиjету еко-туризам доживљава увелико експанзиjу, као и да jе и у Црноj Гори наjвећи пораст броjа туриста забиљежен у националним парковима

Данас када обиљежавамо Свjетски дан заштите животне средине, болно jе подсjећање на чињеницу да се Црна Гора, за три децениjе од како jе на Жабљаку донешена декларациjа о проглашењу Црне Горе еколошком државом, не може похвалити никаквим конкретним достигнућима на пољу екологиjе, саопштили су данас из Грађанског покрета УРА.

Из те партиjе су истакли да jе раскидање уговора са поjединим концесионарима за мини хидроелектране тек први од мноштва корака на путу до истински еколошке Црне Горе.

– То jе jедно од достигнућа на коjа смо, захваљуjући и пожртвованости и преданом раду наших партнера и броjних еколошких НВО организациjа, на коjа смо изузетно поносни, jер су риjеке Црне Горе jедно од њених наjвећих природних блага. Но, еколошких проблема има на сваком кораку, од Скадарског jезера до Пљеваља, свакодневно свjедочимо  девастирању животне средине. Позитивно jе што се свиjест грађана миjења и што се поjединци и даље храбро боре против одлука коjе доводе до уништавања природе – наводе из УРЕ.  

Из те партиjе напомињу да у свиjету еко-туризам доживљава увелико експанзиjу, као и да jе и у Црноj Гори наjвећи пораст броjа туриста забиљежен у националним парковима.

– То говори и приоритетима оних коjи долазе да виде природне љепоте наше земље. Наш приоритет мора бити затварање наjзахтjевниjег и наjскупљег поглавља при приступању Европскоj униjи (ЕУ), Поглавља 27, ако желимо да видимо позитивни помак на пољу екологиjе. Црна Гора се мора развиjати као еколошка држава на принципима заштите животне средине и одрживог развоjа и мора бити препозната по производњи здраве и органске хране. То jе шанса да будемо jош препознатљивиjи у свиjету, као истинска еколошка, освиjешћена и просперитетна држава, примjер у Европи и свиjету – закључуjу из УРЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:48