Тамара Срзентић / - Тамара Срзентић
28/12/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен Програм за привлачење дигиталних номада у Црној Гори

Циљ је, како је истакла, унаприједити дигитални амбијент, не само за номаде, већ и за све грађане па је кроз програм препознато и увођење нових електронских сервиса

Влада Црне Горе је, на предлог Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, усвојила Програм за привлачење дигиталних номада у Црној Гори до 2025. године са Акционим планом за 2022. годину којим се намјерава повећати број дигиталних номада који бораве у Црној Гори, али и препознатљивост Црне Горе као атрактивне туристичке дестинације за њихов боравак.

 - Кроз израду програма за привлачење дигиталних номада, а у сарадњи са ресорним министарствима, препознато је да су неопходне одређене нормативне измјене и допуне, у дијелу регулисања статуса дигиталних номада, одобравања њиховог боравка у Црној Гори, али и дефинисања пореских олакшица за ту категорију страних резидената.  Циљ нам је да Црна Гора буде препозната као глобално привлачна дестинација за дигиталне номаде, због чега смо кроз програм и буџет за 2022. годину планирали реализацију кампање “Црна Гора - дестинација за дигиталне номаде”, али и креирање wеб платформе која ће постати централно мјесто за све информације и дигиталну интеракцију номада са нашом земљом, саопштила је Тамара Срзентић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Како наводи Срзентић, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, идентификоване  су неопходне измјене Закона о странцима и пратећих правилника, у дијелу препознавања категорије дигиталних номада и одобравања њиховог боравка у Црној Гори до годину дана уз могућност продужења.

 - Такође, у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања, кроз измјене и допуне Закона о порезу на доходак физичких лица, а у односу на препознату категорију дигиталних номада и њиховог боравка у Црној Гори, препознате су одређене допуне закона које је потребно примијенити како би дигитални номади као страни резиденти имали пореске олакшице на доходак који зарађују радећи за иностране компаније - објасила је Срзентић.

Циљ је, како је истакла, унаприједити дигитални амбијент, не само за номаде, већ и за све грађане па је кроз програм препознато и увођење  нових електронских сервиса.

 - Наредни период је у потпуности посвећен имплементацији планираних активности из стратегије и програма, зато вјерујемо да удруженим снагама са партнерима можемо радити на унапређењу цјелокупног дигиталног амбијента, који ће учинити да Црна Гора буде дигитално развијена земља - рекла је Срзентић.

Срзентић је казала да боравак дигиталних номада у Црној Гори, поготово регулисање статуса дигиталних номада, допринијеће мисији јавне управе у Црној Гори да земљу приближи е-свијету и да као таква буде утицајнија у дигиталној ери. За Црну Гору, као туристичку дестинацију, дигитални номади носе велики промотивни потенцијал, али такође могу утицати и на инвестициони имиџ државе.

Програмом се дефинишу стратешки приоритети и циљеви креирање амбијента како би Црна Гора постала привлачна дестинација за дигиталне номаде, услови за одобрење/издавање дозвола за привремени боравак дигиталних номада, активности и анализе како би се оцијенио економски и друштвени потенцијал, као и надлежне институције за спровођење активности, индикатори успјеха, извори финансирања и друга питања од значаја за спровођење Програма и пратећег Акционог плана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:51