Представљање истраживања / - Иван Петровић Ипе
30/06/2021 u 11:29 h
Ivona Drobnjak, Blaženka GolubovićIvona Drobnjak, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) За партију Здравка Кривокапића сигурно би гласало два одсто грађана

Истраживање је трајало од 18 до 26. јуна, а учествовало је 1.015 испитаника

Центар за демократиjу и људска права ЦЕДЕМ са почетком у 11 сати почео је прес конференциjу поводом представљања првог свеобухватног истраживање политичког jавног мњења у 2021. години, у Хотелу ЦУЕ (Conference room 1).  Истраживање је трајало од 18 до 26. јуна, а учествовало је 1.015 испитаника. 

Преко 44 одсто испитаника jе рекло да се ЦРна Гора креће погрешним путем, 27 посто правим, преко 28 одсто да не знаjу.

Милена Бешић каже да самом промjеном власти ниjе дошло до наглог побољшања, што се често дешава, али сада jе то изостало.

Значи, грађани имаjу наjвише повjерења у систем образовања 46.9 одсто, СПЦ 41.4, здравствени систем 40.5 одсто…

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

Грађани су оцјењивали и политичаре оцјенама од 1 до 5. Алекса Бечић има највишу оцјену 2,47, Мило Ђукановић 2,45, Дритан Абазовић 2,27. Уочава се пад оцјена политичара, изузев у случају Бечића и Абазовића.

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

Грађани су оцјењивали и рад минстарстава. Министарство здравља је најбоље рангирано, па просвјете, науке, културе и спорта, па Министарство правде.. Најгоре је рангирано Министарство вањских послова.

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

ДПС-у би повјерење дало 31 одсто грађана, ДФ 18,7 одсто, Демократама 18,4 одсто. Можемо да видимо да је ДПС и даље појединачно најјача партија. Можемо закључити да ДПС нема тај капацитет да са традиционалним коалиционим партберима формира већину, док Демократе и ДФ са својим партнерима и даље има благу предност. То води до закључка да без компромиса нема власти.

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

У поређењу са 2019. годином можемо да видимо да је ДПС забиљежио пад, Демократе и ДФ биљеже раст, СНП пад...

Бешић је казала да се може извести закључак да би 4,9 одсто дало подршку Кривокапићу, што је довољно за парламентарни статус.

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

Такође је испитивање показало да изборе треба заказати раније.

Међу овима који сматрају да изборе треба расписати изборе што прије су подржаваоци бивше власти, а међу онима који то не мисле су они који подржавају актуелну власт.

Такође може се закључити да би један јединствени кандидат садашње власти имао предност у односу на Ђукановића, казала је Бешићева.

Резултате о спољнополитичким и друштвеним темама податке је изнио Марко Пејовић.

Он каже да је интересантно када прегледамо тренд, да имамо раст од 54 на  70 одсто. Када се говори о подршсци чланству у НАТО највећи број је оних који сматрају да треба да останемо у Алијанси.

Највећи број грађана сматра да је снажнији утицај владе Србије на Црну Гору него што је то било прије смјене власти, а 26,8 одсто сматра да је исти. Скоро сваки други грађанин сматра да је утицај СПЦ већи или снажнији него што је био прије смјене власти.

image

CEDEM Istrazivanje

- CEDEM

Када је у питању етничко изјашњавање ако би се у овом моменту вршио попис, као Црногорци би се изјаснило 45 одсто грађана, 30 одсто као Срби, Бошњаци 5,7, Муслимана би било 4,3, Албанаца 3,8.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:45