/ - ПРЕС ИЈЗ
03/02/2022 u 10:03 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Укидају се ковид потврде у тржним центрима, дозвољавају се спортска такмичења, публика на спортским догађајима

Међу тренутно животно угроженима, нажалост, иако их је више него раније, потврђује се да је опет деведесет одсто грађана које најтеже погађа корона вирус невакцинисано, нагласила је Радуловић

Директор Института за јавно здравље Игор Галић на прес конференцији је казао да се укидају ковид потврде, дозвољавају се спортска такмичења, дозвољава публика на спортским догађајима у унутрашњости спортских објеката до четвртине од укупног броја мјеста за сједјење уз посједовање ковид потврде, ношење маске и одстојања од два сједишта између гледалаца. 

Ове, као и остале противепидемијске мјере важе до 18. фебруара уз напомену да, у зависности од тренутне епидемиолошке ситуације оне могу бити промјењене, казао је Галић.

image

ИГОР ГАЛИЋ

- ФОТО: ИЈЗ

- Након пораста броја новообољелих које смо имали крајем прошле године као и у првој седмици јануара ове године уследио је пад у броју новорегистрованих случајева у последње три седмице, тако да је број новообољелих у посљедње двије седмице мањи за око 50% у односу на предходне двије недјеље. Без обзира на овај податак дневни ниво оболијевања је и даље висок тако да опуштања не треба да буде - истакао је Галић.

Истина је, како је казао, да се у Црној Гори спроводи највећи број тестирања у региону на 1000 становника, чиме смо у предходном периоду и детектовали велики број случајева што указује на добар надзор над пандемијом. 

Како је казао када поредимо податке у задњих седам дана о броју новообољелих на миллион становника Црна Гора се налази иза већине развијених земаља Европе као што су Данска, Француска, Белгија, Нјемачка, Хрватска и друге, као што се види на слајду који је у позадини.

Такође, након 21. децембра од када је Омицрон сој доминантан у Црној Гори,  број пријављених смртних случајева је 0,3% у односу на укупног броја нообољелих што је 4 до 6 пута мање него када је Делта сој био доминантан у нашој земљи и ови подаци указују да је леталитет  од новог корона вируса у Црној Гори мања него у земљама региона, додао је он.

Истакао је да је и даље  неопходно да се поштују противепидемијске мјере, са посебним акцентом на вакцинацију. Само поштовањем мјера уз адекватно спроведену имунизацију можемо утицати на смањење удјела смртности. Нажалост преко 80% пацијената који су изгубили битку са овом болешћу је било невакцинисано. Због наведеног још једном апелујемо на грађане да се вакцинишу уколико то нијесу учинили, или ако им је прошло 5 мјесеци од посљедње дозе вакцине приме и трећу бустер дозу, додао је Галић.

Институт за јавно здравље Црне Горе ће као и до сада пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са добијеним подацима предлагати нове мјере.

У Црној Гори на болничком лијечењу услијед корона вируса лијечи се 257 пацијената, казала jе директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић

image

Љиљана Радуловић

- фото: ИЈЗ

У ККЦГ-у се налазе 73 пациjента, ОБ Бар 33, ОБ Пљевља 33, ОБ Бијело Поље 23, ОБ Беране 14 ,ОБ Котор 30, ОБ Никшић 37, СБ Брезовик 14

- Упркос генералном паду броја заражених, број животно угрожених у Клиничком центру Црне Горе је у порасту за око 15 одсто у односу на период од прије три седмице - истакла jе Радуловић.

Десетог јануара, у КЦЦГ животно угрожено је било 36 пацијената. Невакцинисани су чинили око 90 одсто. Двије трећине њих су били старосне доби преко 60 година, а спорадично смо имали и пацијенте млађе од 30 година. Двије трећине је имало претходна обољења, обjаснила jе Радуловић.

- Међу тренутно животно угроженима, нажалост, иако их је  више него раније, потврђује се да је опет деведесет одсто грађана које најтеже погађа корона вирус невакцинисано - нагласила jе она.

Како jе казала, за разлику од ранијег периода, међу животно угроженим пацијентима, сада нема ниједан млађи од 30 година. Сада је доминација старије популације још израженија, односно 80 одсто пацијената је старије од 60 година. Такође, 92 одсто њих су пацијенти са претходним обољењима попут дијабетеса, хипертензије и малигнитета.

Радуловић је одговарајући на питања новинара, казала да је тренутно доминација омикрон соја.

Говорећи о упоредним подацима о омикрон и делта соју, Галић је казао да је делта сој био смртоноснији.

Латалитет је, како је казао током доминације делта соја био 1,2 одсто, а током доминације омикрона, смртност је 0,3 одсто. 

На питање новинара колико су три дозе вакцине ефикасне код старијих особа које имају обољеља дијабетис и хипертензију, Радуловић истиче да од свих животно угрожених уКЦЦГ је само један вакицинисан трећом дозом.

- Нити један други пацијент који је животно угрожен није примио трећу дозу, а 90 одсто њих је или потпуно невакцинисани или је прошло више од шест мјесеци од друге дозе - казала је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:06