/ - Фото. Б.М.
09/12/2021 u 14:51 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Институт за биологију мора Котор обиљежава значајан јубијеј; за 60 година реализовали стотину пројеката

Посебан понос, каже, је учешће научних сарадника Института у процес успостављања првих маринских подручја у нашој земљи односно на Црногорском приморју

Институт за биологију мора Котор (ИБМ) 11. децембра обиљежава шест деценија постојања и рада, а овај значајан јубилеј ће, због пандемије вируса корона и поштовања епидемиолошких мјера, умијесто прославом, озваничити хуманитарном донацијом коју ће, у износу од око 2.000 еура, усмјерити образовним и установама здравства које дјелују на подручју которске општине.   

Др Александар Јоксимовић, директор ове установе, која је од 2004. године организациона јединица Универзитета Црне Горе ( УЦГ) додаје да је од оснивања Инситута до данас њиме руководило шест његових претходника, од којих је први био академик Владимир Лепетић. Он је био на челу ондашњег Завода, који је касније прерастао у Институт, и први кренуо у научну борбу и истраживања Јужног Јадрана и Бококоторског залива, те дао снажан замајац свим осталим колегама. Након њега установу је водио др Јован Стјепчевић, затим проф. др Никола Ковачевић, др Душан Вуканић, др Сретен Мандић, др Мирко Ђуровић.         

image
- Фото. Б.М.

 -Оно што смо радили протеклих шест деценија, оно што радимо и оно што ћемо радити у будућности увијек је везано за истраживање Јужног Јадрана, његовог живог свијета, биодиверзитета, рибарства, марикултуре, интегралног управљања овим нашим подручјем. Наши научни резултати увијек нађу примјену у пракси, учествујемо у преговарачким поглављима Црне Горе са Европском унијом (Е У) и у изради разних стратегија које су врло битна документа за будући одрживи развој Црне Горе. Тренутно оно што је најактуелније је отварање нашег првог Центра за заштиту биодиверзитета “Бока акваријум” који је, од отварања 10. Јуна, посјетило око 10.000 посјетилаца, саопштио је Јоксимовић за портал “Дан”. 

Посебан понос, каже, је учешће научних сарадника Института у процес успостављања првих маринских подручја у нашој земљи односно на Црногорском приморју.                             

-Два подручја су већ проглашена; Платамуни и Катич, а управо је у току јавна расправа за подручје Стари Улцињ, рекао је др Јоксимовић.       

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:29