Са свечане академије поводом 100 година ИЈЗ-а / - ИЈЗ
04/06/2022 u 11:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институт за јавно здравље Црне Горе обиљежио 100 година рада

ИЈЗ је стасавао цио један вијек, и од Сталне бактериолошке станице основане 1922. године на Цетињу, са својих тада 11 запослених, израсла у реномирану установу, коју чине изузетни професионалци посвећени и предани здрављу становништва, казао је министарв здравља

Институт за јавно здравље Црне Горе јуче је, Свечаном академијом у Црногорском народном позоришту, обиљежио 100 година рада.

На Свечаној академији говорили су министар здравља Драгослав Шћекић, директор Института за јавно здравље Црне Горе др Игор Галић и Регионални директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге. Путем видео-поруке присутнима се обратила и директорица Европског центра за контролу и превенцију болести др Андреа Амон.

„Институт за јавно здравље Црне Горе једна је од водећих здравствених установа терцијарног нивоа, која је стасавала цијели један вијек и од Сталне бактериолошке станице основане 1922. године на Цетињу, са својих тада 11 запослених, израсла у реномирану установу, коју чине изузетни професионалци посвећени и предани здрављу становништва. Тачно прије стотину година постављен је темељ на који је деценијама изграђиван данашњи Институт, чији је основни задатак очување и унапређење здравља грађана“, рекао је министар здравља Драгослав Шћекић на почетку Свечане академије упознајући присутне са историјом развоја данашњег Института.

„Захваљујући њиховом правовременом и стручном приступу, утемљеном на научним и медицинским доктринама у овој области, протеклих деценија озбиљне и смртоносне заразне болести стављене су под контролу, а неке чак и у потпуности искоријењене. Ово је прилика да зато свима њима Црна Гора данас каже једно велико ХВАЛА“, рекао је министар Драгослав Шћекић.

„Углед који, захваљујући својим резултатима, ужива Институт за јавно здравља Црне Горе препознат је и ван граница наше земље од стране реномираних међународних институција, што потврђују бројне лиценце, акредитације и сертификати које сасвим заслужено добила ова установа. Својим кадровским, просторним и техничко-технолошким капацитетима наш Институт стоји раме уз раме са најсавременијим медицинским центрима, у Европи, а зашто не рећи и у свијету“, навео је министар.

image

Др Игор Галић

- ИЈЗ

Данас када Институт обиљежава 100 година рада можемо бити веома задовољни резултатима које смо постигли на свим пољима заштите здравља становништва рекао је дирекор Института др Галић.

„Данас је Институт модерна здравствена установа, слична онима у региону и Европи, повезана са свјетским јавноздравственим установама и организацијама кроз низ мрежа сарадње. Данас је Институт база Медицинског факултета, респектабилна научно-образовна установа, са референтним лабораторијама, сертификованим процесима и акредитованим методама рада. Захваљајући кадру, знању и опреми, показали смо да смо заслужено у врху установа здравственог система у Црној Гори, поштовани и цијењени нарочито током беспоштедне борбе са пандемијом новог корона вируса која је тестиралана наше професионалне и личне способности. Институт данас броји 230 стално запослених радника, од којих је 5 професора, 12 доктора наука, 15 магистара, 65 специјалиста, који су носиоци наше идеје, мисије и жеље за даљим развојем и напретком“, рекао је др Галић, директор Института.

Говорећи о будућим плановима др Галић је посебно истакао: “Пред нама су важни пројекти попут изградње ПХЕОЦ-ка, односно, јавноздравственог центра за кризне ситуације. Овај Центар учиниће да Институт буде средиште прикупљања информација и координатор свих активности у одговору на неку будућу панедмију; бићемо способни да на један потпун и брз начин реагујемо свеобухватно у складу са протоколима. Такође, планирано је и успостављање Центра за контролу тровања чиме ћемо додатно проширити дјелатност којом се тренутно бавимо, а тиме одговорити и на међународне обавезе које су постављене и пред нашом државом“.

Присутнима је приказан и кратки филм о 100 година рада Института за јавно здравље Црне Горе у којем су приказана свејдочанства еминентних радника Института од његовог оснивања до данас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:10