/ ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ
21/12/2021 u 10:10 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Боровинић Бојовић: Од сјутра блаже мјере, биљежимо значајан пад

У реду смо за куповину таблета против вируса корона, навела је министарка Боровинић Бојовић

Министарство здравља, Клинички центар Црне Горе и Институт за јавно здравље одржали су конференцију за медије, на којој је представљена тренутна епидемиолошка ситуација у земљи, изазвана пандемијом вируса КОВИД-19. Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић казал је да, имајући у виду да је ситуација боља од претходних седмица, а имајући у виду да је омикрон присутан, морамо да будемо изузетно опрезни али без панике.

- То мора да буде наш мото у наредним седмицама. Биљежимо значајан пад у броју обоњелих, хоспитализација и смртних исхода. Здравствени систем је спреман и за омикрон сој. И овога пута дајемо примат ковид потврда. Трећа доза вакцине је додатна заштита од омикрон соја. У реду смо за куповину таблета против вируса корона- истакла је министарка.

Министарка је саопштила да су ублажене мјере, а то ће важити од 22. децембра до 12 јануара 2022. године.

НОВЕ МЕЈРЕ:

1. Омогућава се организација свадби у угоститељским објектима уз посједовање најмање једног од елемената ЦОВИД потврде, уз присуство до 100 лица, и то на начин да се на 4м2 површине објекта може налазити један гост. Дозвољавају се рођендани и друге прославе уз обавезно посједовање КОВИД потврде и тако да се на 4м2 може налазити један гост.

2. Присуство публике спортским манифестацијама на отвореном и у затвореном простору могуће је уз посједовање најмање једног од елемената КОВИД потврде, уз ограничен број гледалаца на једну трећину доступних сједјећих мјеста, на начин да између сваког од гледалаца буду два празна мјеста.

3. Угоститељски објекти ће за вријеме празника радити и након поноћи, и то за дан дочека Нове године 31/01. јануара, као и дане 01/02. и 02/03. јануара 2022. године. Ограничења радног времена угоститељских објеката неће бити ни за дане Божића 24/25, 25/26. децембра 2021., као и 06/07 и 07/08. јануара 2022. године.

image
фото: мзд

Подсјећају, дигитална КОВИД потврда подразумијева један од сљедећих елемената: да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцине против новог коронавируса, који је издат од овлашћене здравствене установе и да од посљедње дозе вакцине није прошло дуже од шест мјесеци; негативан резултат ПЦР теста који није старији од 72 сата позитиван резултата ПЦР теста који је старији од 10 дана, а није старији од шест мјесеци; негативан резултат брзог антигенског теста који није старији од 48 сати.

- Захваљујем колегама из Управе полиције и Управе за инспекцијске послове што су у посљедњих мјесец били упорни и истрајни у контроли поштовања епидемиолошких мјера и били досљедни задатку очувања јавног здравља. Позивам све грађане да буду одговорни и опрезни и да имају у виду све што можемо да очекујемо од Омикрон соја. Молим вас да избјегнете масовна окупљања и да празнике проведете у што ужем кругу- навела је министарка.

image
Игор Галић

У свим градовима Црне Горе у посљедње двије седмице биљежимо пад броја заражених и то за 33 одсто.

- Ипак, посебан опрез се савјетује грађанима Тивта, Котора, Херцег Новог, Будве, Цетиња и Подгорице јер је у овим општинама стопа оболијевања и даље висока. У посљедње двије седмице у паду је и број преминулих за преко 40 одсто. Од укупног броја преминулих, невакцинисани, нажалост, чине преко 75 одсто. То све значи да вакцине, како од почетка упорно понављамо, у највишем могућем проценту штите од најтежих посљедица. Позивамо грађане који су без одлагања, међу првима, током прољећа одлучили да се заштите да сада добију трећу дозу. Прави је тренутак за оне који су ревакцинисани у мају, јуну, јулу и августу да добију бустер дозу и сигурније “уђу” у празнике- казао је директор ИЈЗ-а  доктор Игор Галић.

У Црној Гори, до сада, најмање заштићени су они који највише оболијевају - грађани до 40 године.

image
Љиљана Радуловић

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић, казала је да је на болничком лијечењу 40 одсто мање пацијената, 80 одсто хоспитализованих невакцинисани.

- Од укупног броја тренутно обољелих од корона вируса, чак њих 90 одсто не захтијева болничко лијечење јер је њихово опште стање добро.  С друге стране, биљежимо пад броја пацијената који се налазе у болницама. У посљедње двије седмице, тај број је мањи за 40 одсто. Прецизно, у Црној Гори је 5. децембра било хоспитализовано 305 особа. Данас, 21. децембра их је 171. У КОВИД центру КЦЦГ се лијечи 62 пацијената. Од тога, 80 одсто њих су невакцинисани. С обзиром на ситуацију у КОВИД зони, молимо грађане којима је прошло пет мјесеци од друге дозе да се што прије додатно заштите и добију своју трећу дозу вакцине. Повољна епидемиолошка ситуација омогућила нам је да у оквиру са болницом Шарите у Берлину, наставимо са реализацијом сарадње. Након прве групе наших љекара и медицинских сестара који су средином новембра радили у Њемачкој, већ 14. фебруара на усавршавање у Берлин иде и још једна група коју чине четири доктора и двије сестре- навела је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:17