vatreni crvi u jadranu / - SHUTTERSTOCK
24/06/2024 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) „Vatreni crvi“ na Jadranu počeli da izlaze na plaže: Ubod je bolan, upozoravaju stručnjaci

"Vatreni crv" uobičajeni je stanovnik Jadrana, ali populacija poslednjih godina raste. Njihov ubod je bolan, a iz prirodnih, stenovitih staništa u morskim dubinama ponegdje su počeli i da izlaze na plaže.

Zanimljivo izgleda, ali ovog je stanovnika mora bolje ne dirati. „Vatreni crv“ poznat je po bolnim ubodima.

- Uvијek ga je bilo tu, dugi niz godina, samo što, kako temperature rastu, tako se i njegova populacija povećava i onda češće dolazimo u dodir s tom vrstom, ljudi ne poznaju i može biti problema - kaže za HRT Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku.

Sve toplije more pogoduje njihovom razmnožavanju, a na nekim mјestima, najčešće na ostrvima, njihova je pojava zablježena i na samim plažama.

- Zašto tačno dolazi do tih promjena, izlazaka u plitko, jer do sada se držao dubljih voda, isto gledamo postoje li nekakve veze s mogućnošću hranjenja“, kaže profesorka Maja Krželj, načelnica Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu.

- Ako bacite kakvu hranu u more, ako su tu ostaci ribe ili mreža s ribom, gdje on može da dosegne, on će doći - ističe Kožul.

Vatreni crv sporo se kreće i kupači najčešće na njega nagaze. Najvažnije je ukloniti žarne stanice vodom ili lepljivom trakom i na mjesto uboda nanijeti alkohol.

- Poslednjih par godina nismo imali nijedan slučaj uboda, spasioci su edukovani za pružanje prve pomoći u tom slučaju, ukoliko bude situacija, spasilac zna kako treba da reaguje - kaže Ivan Jurić iz Spasilačke službe Crvenog krsta Dubrovnik.

(FOTO) Naučnici zabrinuti zbog ribe u Jadranu: Veličine je ljudske jagodice

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 16:38