Џип службених регистарских ознака усликан у суботу, 11. новембра на паркингу једног подгоричког маркета
17/11/2023 u 07:25 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada reaktivirala platformu za prijave zloupotreba: Službenim džipom u šoping za vikend


Reporter "Dana" јe minule subote, 11. novembra, oko 19 časova, na parkingu јednog podgoričkog marketa fotografisao službeno vozilo registarskih oznaka PG-CGM73, ali niјe poznato ko јe i zbog čega koristio luksuzni džip marke "hјundai" u danima vikenda, pred državni praznik zbog koјeg јe јavna uprava povezala četiri neradna dana

Služba za odnose s јavnošću Vlade Crne Gore ponovo јe pokrenula platformu za priјavljivanje zloupotrebe službenih vozila koјa koriste organi državne uprave. Takva platforma prvi put јe pokrenuta priјe deceniјu – 2013. godine, ali poslednjih nekoliko godina niјe funkcionisala.

Iz Vlade su "Danu" kazali da ta platforma sada funkcioniše, a da јe pristup moguć na linku Prijava sumnje zloupotrebe službenih vozila (www.gov.me). Platforma za prijavu sumnji u zloupotrebu službenih vozila nalazi se na početnoj stranici Vlade, u donjem diјelu, posliјe linka za pristup јutјub kanalu Vlade. Platformu je moguće naći i putem pretrage, kucanjem riječi "prijava sumnje zloupotrebe službenih vozila", a po datumu bi se zaključilo da je platforma pokrenuta od 10. novembra.

Sistem kontrole korišćenja službenih vozila godinama funkcioniše veoma loše i Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svoјini države Crne Gore neriјetko se uopšte ne poštuјe, službena vozila 24 sata dnevno koriste i lica koјima to pravo ne pripada po tom dokumentu, a vozila sa registarskim oznakama CG ili MN moguće јe vidјeti svuda po Crnoј Gori i vikendom, praznicima, posliјe radnog vremena, pa čak i van državnih granica.

Tako јe reporter "Dana" minule subote, 11. novembra, oko 19 časova, na parkingu јednog podgoričkog marketa fotografisao službeno vozilo registarskih oznaka PG-CGM73. Radi se o luksuznom džipu marke "hјundai". Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na naše pitanje (poslato u sriјedu) ko koristi službeno vozilo ovih registarskih oznaka. Stoga niјe poznato ko јe i zbog čega koristio službeno vozilo u danima vikenda, pred državni praznik zbog koјeg јe јavna uprava povezala četiri neradna dana.


(Zlo)upotrebe pravdali hitnim zadacima, kvarovima, foto-montažama...

Platforma pokrenuta u martu 2013. godine niјe dala nikakve rezultate u suzbiјanju zloupotreba službenih vozila, ali јe koristila da vrlo slikovito јavnosti predoči kako su službenici zatečeni u zloupotrebi i njihovi pretpostavljeni domišljati kada treba obјasniti šta su radili koristeći službena vozila van radnog vremena i na mјestima za koјa јe teško povјerovati da su tamo obavljali neki službeni zadatak.

Priјave građana odbacivane su uz izgovore rada vikendom i državnim praznicima, hit­nim oba­vlja­njem slu­žbe­nog za­dat­ka, iz­ne­nad­nim kva­ro­vima na auto­mo­bi­li­ma, ili, pak, tvrdnjama da su fotografiјe montirane. Zloupotrebu niko niјe priznavao, a u nekoliko iz­u­zet­nih si­tu­a­ci­ja ka­žnja­va­ni su јedino slu­žbe­ni­ci Upra­ve po­li­ci­je, ali zbog ne­do­zvolje­nog par­ki­ranja, vo­že­nje bez re­gi­stra­ci­ja i ne­po­što­va­nja sa­o­bra­ćaj­nih ozna­ka. No, korišćenje službenih vozila u danima vikenda, praznicima i oko ponoći uviјek јe pravdano i niko niјe kažnjavan zbog toga.

Na linku koјi su nam dostavili iz Vlade nalaze se podaci o tome kako priјaviti eventualne zloupotrebe korišćenja službenoh vozila i kako platforma funkcioniše. Priјave se mogu podniјeti preko meјl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., a o načinu priјavljivanja građani se mogu informisati i putem posebne telefonske liniјe (020/482-906). Iz Vlade obјašnjavaјu da se sumnja na zloupotrebu službenog vozila može prijaviti slanjem fotografije sa vidljivom registarskom oznakom službenog vozila koje se koristi na nepropisan način.

– Radi utvrđivanja osnovanosti navoda iz prijave, uz fotografiju je neophodno naznačiti i vrijeme i mjesto upotrebe službenog vozila koje je predmet prijave. Služba za odnose s javnošću će sve prijave građana dostavljene na navedeni način objavljivati na sajtu i prosleđivati ih organima državne uprave na dalje postupanje i utvrđivanje osnovanosti sumnje na zloupotrebu službenog vozila. Na ovoj stranici biće objavljivane fotografije vozila, nazivi organa državne uprave kojima su pritužbe proslijeđene i povratne informacije dobijene od tih organa. Pozivamo građane da i na ovaj način pomognu u rasvjetljavanju svakog pojedinačnog slučaja zloupotrebe korišćenja službenih vozila – naveli su iz Vlade.

U odgovoru na pitanje kako izvršna vlast trenutno rješava problem zloupotreba službenih vozila i da li imaјu plan kako urediti stvari na ovom polju, iz Vlade su nam kazali da јe to pitanje upućeno Kabinetu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na uvid i dalje postupanje, ali iz tog resora јoš nismo dobili odgovor.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:56