Sa sjednice Vlade / SasaMatic, Vlada
10/10/2024 u 17:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vladi prihvatljive lagane plastične kese za nošenje

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, na predlog ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjana Ćulafića, usvojila Predlog uredbe o naknadi koju plaća prodavac lagane plastične kese za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona, u visini od 0,03 eura.

Kako su saopštili, Predlog uredbe o naknadi treba da riješi smanjenje upotrebe plastičnih kesa, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

- Do visine iznosa naknade došlo se analizom cijena u regionu, a traženo je optimalno rješenje koje ne bi opteretilo građane u velikoj mjeri, kao ni privredne subjekte.

Sredstva od naknade uplaćivaće se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i moći će se koristiti samo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svijesti i pružanja informacija javnosti i kampanja za štetnost upotrebe plastičnih kesa na životnu sredinu - navodi se u vladinom saopštenju.

Agenciji za zaštitu životne sredine će se dostavljati mjesečni izvještaji o količini kesa koju je prodavac stavio u promet i na osnovu količine prodatih kesa određivaće se visina naknade.

Uzimajući u obzir da je akcenat novog Zakona o upravljanju otpadom stavljen na cirkularnu ekonomiju kroz program proširene odgovornosti, selektivnog sakupljanja otpada i smanjenje odlaganja otpada, u javnom interesu je da Predlog uredbe o naknadi koju plaća prodavac lagane plastične kese za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona bude donesena što prije i kako bi se smanjio negativni uticaj plastičnih kesa na životnu sredinu.

- Izradom ovog akta unaprijediće se postojeće stanje upravljanja otpadom tako što će se onemogućiti odlaganje velikih količina otpadnih kesa na javnim i drugim površinama - navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, zabrana upotrebe plastičnih kesa za nošenje debljine od 15 do 50 mikrona, predviđena Zakonom o upravljanju otpadom, stupa na snagu 20. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 17:15