/ FOTO: SKUPšTINA CG
21/10/2022 u 18:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završene radionice: Simulacija rada parlamenta za srednjoškolce

Učesnici Programa su bili u prilici da posjete Skupštinu Crne Gore i obiđu prostorije u kojima se odvija parlamentarna aktivnost

Poslednja od tri pripremne radionice u susret realizaciji programa Simulacije rada parlamenta za učenike/ce srednjih škola koji sprovodi Edukativni centar Skupštine uz podršku UNICEF-a u Crnoj Gori, održana je danas.

Na današnjoj radionici učesnici su, kroz rad sa timom Edukativnog centra i ekspertkinjom na programu Oliverom Komar, kao i zaposlenima u Sekretarijatu Odbora za prosvjetu nauku, kulturu i sport, imali priliku da saznaju nešto više o zakonodavnoj proceduri, kroz niz interaktivnih aktivnosti i predavanja.

Takođe, učesnici Programa su bili u prilici da posjete Skupštinu Crne Gore i obiđu prostorije u kojima se odvija parlamentarna aktivnost.

Na pripremnim radionicama učesnici su, kroz rad sa timom Edukativnog centra i ekspertkinjom na programu Oliverom Komar, produbili svoje znanje na teme kao što su demokratija i dijalog; Parlamentarna demokratija i izborni i partijskih sistemi i Zakonodavna procedura.

Učesnici ovogodišnje Simulacije su učenici četiri srednje škole iz Crne Gore - Gimnazije „Slobodan Škerović" i Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović", iz Podgorice, Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada i Gimnazije „Cetinje”.

Cilj programa je upoznavanje mladih sa parlamentarnom procedurom i praksom, kroz teorijsko i iskustveno učenje o političkom sistemu Crne Gore, mjestu Skupštine Crne Gore u njemu, zakonodavnoj proceduri, pravilima obraćanja i ophođenja u parlamentu i drugim temama od značaja za zakonodavni proces, kako bi u krajnjem, uzeli učešće u životu zajednice kao aktivni i informisani građani.

Skupština Crne Gore, prvi put je organizovala edukativni program pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“, novembra 2021. godine gdje je učestvovao/la 41 srednjoškolac/ka. To je nastavak niza aktivnosti koje na veoma konkretan način doprinose višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta, a koje su dovele do toga da Skupština Crne Gore bude proglašena najtransparentnijim parlamentom u našem regionu, uključujući i države članice EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:05