Црногорско приморје / - фото: Википедија
30/06/2021 u 20:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због бољег посла Црну Гору би напустила трећина грађана

Генерални секретар УСС Срђа Кековић каже да jе 52.2 одсто испитаника рекло да му се уплаћуjу доприноси према стварноj заради

Више од половине запослених у Црноj Гори ради по уговору на одређено, привременим и повременим пословима, на агенциjским уговорима, а за 30 одсто радника доприноси се не уплаћуjу по стварноj заради, показало jе истраживање Униjе слободних синдиката. У потрази за бољим послом, Црну Гору би напустила jедна трећина испитаника. Анкетирани сматраjу и да би минимална зарада за четворочлану породицу требало да буде у просjеку 900 еура, јавља ТВЦГ.

Уговор на неодређено чешће имаjу запослени у jавном сектору, док уговор о повременим и привременим пословима, на одређено и преко агенциjе, има више од 51,2 одсто испитаника. 14 одсто испитаника ради додатни посао.

Доприноси за социjално осигурање чешће се исплаћуjе по основу износа из уговора члановима синдиката.

Генерални секретар УСС Срђа Кековић каже да jе 52.2 одсто испитаника рекло да му се уплаћуjу доприноси према стварноj заради.

– Али, ако узмемо да се исплаћуjу на нивоу минималне зараде, та два броjа чине збир од 69 процената, што значи да jе 30 одсто оних коjима се не исплаћуjу у потпуности или не уплаћуjу доприноси, тако да имамо 30,3 испитаника коjи се налазе у сивоj зони – рекао jе Кековић.

Испитаници сматраjу да би минимална зарада за пуно радно вриjеме за четворочлану породицу требало да буде у просjеку 900 еура.

21,3 одсто испитаника ради прековремено, а члановима синдиката jе таj рад чешће плаћен. Синдикалци у просjеку користе 23 дана годишњег одмора, док они коjи то ниjесу имаjу 18 дана.

– Видимо да се наjчешће одмор користи 14 дана, ако знамо да jе минимум 20 дана, а имамо по Општем колективном уговору jош jедна дан, можемо да закључимо да се радник закида за неких седам плаћених дана годишњег одмора–, рекао jе он.

Ивана Михаjловић из УСС каже да скоро сваки пети испитаник користи неки други дан за одмор, а не недjељу.

Радна права чланова синдиката боље су заштићна. У потрази за бољим послом, Црну Гору би напустило 33,8 одсто испитаника, а 15,5 одсто о томе повремено размишља. Чланови синдиката рjеђе разматраjу одлазак из земље.

Истраживање jе показало и да jе пандемиjа утицала на економску ситуациjу испитаника - 47,9 одсто jе оциjенило да им се знатно или донекле погоршала ситуациjа, а готово 35 одсто jе имало прекид рада и то углавном у приватном сектору.

Истраживање jавног мњења, коjе jе дио проjекта  "У корак са савременим свиjетом - повећање видљивости синдиката и унапређивање комуникационе стратегиjе” спроведено jе од 7. априла до 1. маjа, на узорку 1010 испитаника. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:25