/ - Портал Дан
04/12/2021 u 08:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због пандемиjе медицинског отпада више за око 70 тона

У документу министарства се наводи да jе од самог почетка пандемиjе, због лиjечења пациjената, повећана количина медицинског отпада, jер су на дневном нивоу опште болнице имале повећан броj хоспитализованих пациjената

Готово 70 тона више медицинског отпада сакупљено jе прошле године у односу на 2019. годину, а главни разлог томе jе пандемиjа коронавируса.

"Узимаjући у обзир чињеницу да jе током прошле године здравствени систем додатно оптеретила епидемиолошка ситуациjа, коjа jе изискивала употребу личне заштитне опреме током рада здравствених радника (jеднократни комбинезони/ мантили, кецеље, маске, рукавице,каљаче...), jасно jе да jе наведена врста искоришћене опреме, коjа се сматра инфективним отпадом, утицала на повећану количину створеног отпада," подаци су Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма.

У документу министарства се наводи да jе од самог почетка пандемиjе, због лиjечења пациjената, повећана количина медицинског отпада, jер су на дневном нивоу опште болнице имале повећан броj хоспитализованих пациjената.

Министарство здравља jе за преузимање више врста медицинског отпада закључило концесиони уговор са конзорциjумом коjи чине подгоричка "Екомедика" и италиjански "Officine Meccaniche Perjani Srl Vinovo”.

Подаци о количинама показуjу да jе "Екомедика" прикупила 505 тона медицинског отпада.

Повећање медицинског отпада ниjе примjетно само у диjелу коjи се тиче инфективног отпада. У 2020. години количина фармацеутског отпада из здравствених установа износила jе 1.610 килограма, док jе само годину раниjе износила 627 кг.

"Ова врста отпада се враћа произвођачу или се предаjе овлашћеноj организациjи за обраду опасног отпада", наводи се у документу, у коjем се истиче и да jе преузимање и одлагање хемиjског отпада из здравствених установа Црне Горе врши барски "Хемосан".

Отпад се обрађуjе што jе могуће ближе мjесту његовог настаjања, односно у региону у коjем jе произведен, да би се у току транспорта избjегле нежељене посљедице на животну средину. Избор локациjе построjења за обраду или одлагање отпада врши се у зависности од локалних услова и околности, врсте отпада, његове запремине, начина транспорта и одлагања,економске оправданости,као и од могућег утицаjа на животну средину.

У прошлоj години jе порасла количина патоанатомског отпада у здравственим установама, са пет на девет тона.

Из приватних здравствених установа сакупљено jе 35 тона медицинског отпада (инфективног и оштрог),односно просjечно по мjесецу 2,9 тона. Сходно епидемиолошкоj ситуациjи примjетно jе правилниjе разврставање и паковање у адекватну амбалажу у односу на претходни период, констатуjе се у Извjештаjу о спровођењу Државног плана управљања отпадом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:21