Марковић и Чен на фотографији коју је објавио Тајмс ф Малта / -Тајмс ф Малта
07/04/2021 u 13:04 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Афера Можура: Везе бивше власти са контроверзним кинеским предузетником

Проширена истрага о наводима за корупцију на високом нивоу, која је покренута на основу писања убијене новинарке Дафне Каруана Галиција, протеже се до Кине, то јест предузетника Чен Ченга, својевремено партнера бивше црногорске владе чији је премијер био Душко Марковић
Новинска агенција „Ројтерс” објавила је нове детаље о истрази која се на Малти води поводом оптужби за прање новца и злоупотребе, а који указују на улогу контроверзног кинеског предузетника Чен Ченга, својевремено партнера бивше црногорске владе, чији је премијер био Душко Марковић. Према писању ове агенције, Ченг је основао двије фирме које су послужиле за наводно прање новца и давање мита политичарима, мада се не наводи ко је конкретно примао мито.
– Проширена истрага о наводима за корупцију на високом нивоу на Малти, која је покренута на основу писања убијене новинарке Дафне Каруана Галиција, протеже се до Кине и кинеске електроенергетске компаније, која је у Европу уложила 400 милиона долара – утврдио је „Ројтерс”.
Галиција је убијена у октобру 2017. године док је истраживала мрежу компанија за које је вјеровала да дају мито малтешким политичарима.
– Сада су пронађене двије фирме које су учествовале у тој мрежи, а које су оснивали рођаци кинеског извршног директора компаније Ацентуре, глобалне консултантске куће. Извршни директор Чен Ченг из Шангаја преговарао је о улагањима у име кинеске државне компаније Шангај на Малти и у другој малој европској држави, Црној Гори – наводи се у тексту „Ројтерса”.

Како се тврди, откривање кинеске везе потенцијално додаје нову међународну димензију скандалу који је потресао владу Малте и прошле године довео до оставке премијера. Скандал се, подсјетимо, десио и у Црној Гори. На Малти је у току истрага о овим дешавањима.
– Подржане од малтешке владе постојале су инвестиције фирме Шангај Електрик Пауер, коју су малтешки и кинески политички лидери приказали као једну од компоненти кинеске иницијативе „Појас и пут” од више милијарди долара за уливање новца у економску инфраструктуру у централној Азији и Европи. Током 2016, годину прије него што је убијена у бомбашком нападу на њен аутомобил, новинарка Галиција је на свом блогу идентификовала Ченову кључну улогу у трансакцијама – пише новинска агенција.
Како се тврди, укупно шест особа на Малти оптужено је за убиство Галиције и чека суђење. Паралелно, истражују се сумње у прање новца и подмићивање.
Убијена новинарка навела је да је Чен 2014. године створио компанију на Британским Дјевичанским острвима, у непознату сврху. Исте године, Чен је одиграо централну улогу у преговорима да кинеска фирма купи дио малтешке државне електроенергетске компаније Енемалта.
Сада су новинари, како се наводи, открили да је Ченова породица основала још двије компаније у Хонг Конгу, обје које имају пословне везе са Малтом.

Лист „Тајмс ф Малта” пренио је да је Ченг можда имао кључну улогу у реализацији пројекта вјетроелектране Можура у Црној Гори – све док је пројекат подржавала офшор компанија 17 Блек, иначе оптужена као кључна у прању новца. Ченг је, како се извјештава, 2014. године одржао презентацију пред одбором фирме Енемалта у вези са црногорским пројектом, гдје је именовао компанију Цифидекс као јединог агента за пројекат, иако је компанији било потребно још годину да преузме акције компаније која је била оригинални концесионар пројекта, а то је Ферса. Овај лист објавио је и фотографију на којој су Марковић и Ченг.
Подсјетимо, у Црној Гори су поднијете иницијативе за покретање истраге о послу између Црне Горе и Малте на изградњи вјетроелектрана на брду Можура, између Бара и Улциња. Повод за иницирање истрага о овом послу је пад малтешке владе, почетком прошле године, чије је послове у Црној Гори истраживала новинарка Дафне Каруана Галиција.
”Лист „Тајмс ф Малта” пренио је да је Ченг можда имао кључну улогу у реализацији пројекта вјетроелектране Можура у Црној Гори, све док је пројекат подржавала офшор компанија 17 Блек, иначе оптужена као кључна у прању новца

На Малти је покренута истрага против бизнисмена и државних функционера умијешаних у изградњу вјетроелектрана због наводних финансијских малверзација, корупције.
Истраживачки новинар са Малте и син убијене новинарке Галиције Метју Каруана Галиција рекао је у јуну прошле године да је његова мајка у вријеме кад је убијена истраживала све људе који су били укључени у овај договор у Црној Гори.
М.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:06