Са једне од сједница Владе којом је пресједавао Душко Марковић
30/04/2021 u 09:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Због кашњења буџета нема кадровског плана, претходна Влада имала 10.578 запослених

У току 2020. године било jе планирано запошљавање 805 државних службеника, односно намjештеника, од чега 608 на неодређено вриjеме и 197 на одређено вриjеме
Према подацима из Кадровског плана за 2020, након измjена, у органима државне управе Генералном секретариjату и Кабинету предсjедника Владе, на чијем је челу до 4. децембра прошле године био Душко Марковић, а потом је функцију преузео Здравко Кривокапић, укупно jе систематизовано радних мjеста за 13.246 извршилаца, а на крају прошле године било је запослено 10.578 радника, од чега на неодређено вриjеме 9.775, а на одређено 803. То је констатовано у Информациjи о имплементациjи института кадровског планирања у органима државне управе и службама Владе, која је јуче усвојена, а у којој се наводи да Кадровски план за 2021. још није урађен јер буџет за 2021. није усвојен и на снази је привремено финансирање.
– У току 2020. године било jе планирано запошљавање 805 државних службеника, односно намjештеника, од чега 608 на неодређено вриjеме и 197 на одређено вриjеме. У Кадровском плану jе наведено да jе у 2020. планирано запошљавање 220 приправника. Броj службеника и намjештеника коjи испуњаваjу услов за одлазак у пензиjу у 2020. години jе 68. За 2020. годину ниjе било планирано стављање службеника, односно намjештеника, на располагање Управи за кадрове за потребе интерног тржишта рада – наводи се у информацији.
ЕУ тражи добро планирање
У Влади наводе да је у извjештаjима Европске комисије наглашен значаj института кадровског планирања.
– Дате су сугестиjе да државни органи боље планираjу и управљаjу ресурсима, са апекта планирања временског оквира, њиховог запошљавања и стратешког планирања стручног оспособљавања за лица коjа први пут засниваjу радни однос на експертском и високоруководном нивоу, боље увезивање кадровског планирања са планирањем буџета. Систем кадровског планирања у Црног Гори нормативно и методолошки уређен је уз подршку СИГМЕ – наводи се у извјештају.

У том документу се наводи да се због привременог финансирања касни са доношењем Кадровског плана органа државне управе, Генералног секретариjата и Кабинета предсjедника Владе за 2021. годину.
– Законом о измjенама и допунама Закона о државним службеницима и намjештеницима од 26. јануара 2021. године измjењени су услови за звања државних службеника и намjештеника, те jе предвиђена обавеза државних органа и правних лица код коjих се на права и обавезе запослених примjењуjе оваj закон, да ускладе акта о унутрашњоj организациjи и систематизациjи у року од 60 дана од дана ступања на снагу закона. Такође, Уредбом о организациjи и начину рада државне управе измиjењене су надлежности органа државне управе, те jе предвиђена обавеза усаглашавања аката о унутрашоj организациjи и систематизациjи у прописаном року – наводи се у Владиној информацији.
Како кажу имаjући у виду да jе акт о унутрашњоj организациjи и систематизациjи полазна основа за израду Кадровског плана, да сви органи државне управе jош увиjек ниjесу ускладили акта о унутрашњоj организациjи и систематизациjи са Законом о државним службеницима и намjештеницима и Уредбом о организациjи и начину рада државне управе, те да ниjе дониjет Закон о буџету за 2021. годину, нису створени услови за припрему Нацрта кадровских планова органа државне управе и служби Владе.
У циљу припреме Кадровског плана за 2021. годину, Управа за кадрове упутила је захтjев органима државне управе и службама Владе да одреде службеника коjи ће бити задужен за сарадњу са Управом за кадрове, приликом израде Кадровског плана.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:23