Ходочасници на путу према Острогу / - ФБ страница: Црна Гора српска Спарта
13/05/2021 u 10:00 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуга традиција ходочашћа у Острогу

Народ из околине манастира Острог, Херцеговине и читаве Црне Горе гајио је традицију ходочашћа и у најтежим, ратним временима, а њих је било и у времену комунизма када није било „популарно” ићи у цркву

Врло брзо након упокојења Светог Василија Острошког 1671. године почела су ходочашћа и похођење мјеста гдје је он боравио и гдје се упокојио. Позната традиција ходочашћа јесте да ходочасници обављају три километара дугачак ход од Доњег до Горњег манастира босих ногу. Ходочасници се помоле Светом Василију Острошком прије уласка у цркву Ваведење Пресвете Богородице.

Народ из околине манастира Острог, Херцеговине и читаве Црне Горе гајио је традицију ходочашћа и у најтежим, ратним временима, а њих је било и у времену комунизма када није било „популарно” ићи у цркву. Почетком прошлог вијека, када је живот на овим просторима био изузетно тежак, јер је Црна Гора била изморена сталним ратовима, ходочашћа су била посебно бројна. О томе свједоче и фотографије из Никшића и Херцеговине из 1910. године када су хиљаде људи ишле да се поклоне Светом Василију Острошком.

image

Ходочасници код Доњег манастира

- ФБ страница Црна Гора српска Спарта

Дан Светог Василија Острошког се слави на дан његовог упокојења, 12. маја сваке године по Грегоријанском календару (29. април по Јулијанском календару). У манастиру се свакодневно одржавају богослужења које се састоје од црквених молитви и вјерских обреда у циљу приближавања богу и Христу. Сваког јутра се одржавају богослужења, док се у поподневним сатима обављају читања Јеванђеља, свете тајне јелеосвјећења и други вјерски обреди.

Чин ткз. „Јелеосвјећења” потиче још од времена апостола о чему свједоче многи вјерски списи и редовно врши у манастиру Острог. Јелеосвјећење је помазање болесника светим уљем, који се другачије назива „јелеј” са циљем да се болесник сједини са Богом и Христом, у исто вријеме и оздрави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 18:47