Дритан Абазовић / -BOJANA CUPIC
27/04/2021 u 11:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Због хапшења Кашћелана спремали убиство Абазовића

Након убиства у Моjковцу, службеници Управе полициjе дошли су до сазнања коjа указуjу на постоjање потенциjалног ризика по безбjедност носилаца наjвиших државних функциjа, саопштено је из МУП-а
Потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу угрожен је живот, саопштило је Министарство унутрашњих послова, које је указало на постојање потенциjалног ризика по безбjедност наjвиших државних званичника. Абазовићу је појачано обезбјеђење, а полиција ради на расвјетљавању случаја и заштити вицепремијера.
– Предузимаjући мjере и радње на расвjетљавању тешког кривичног дjела почињеног 25. априла у Моjковцу, службеници Управе полициjе дошли су до сазнања коjа указуjу на постоjање потенциjалног ризика по безбjедност носилаца наjвиших државних функциjа. У конкретном случаjу, прикупљена сазнања указуjу на намjеру припадника организованих криминалих група, првенствено припадника организоване криминалне групе „Кавач” и jедног од вођа Слободана Кашћелан, да као реакциjу условљену њиховим лишењем слободе и процесуирањем због извршења кривичних дjела тешког и организованог криминала, предузму активности усмjерене на угрожавање живота потпредсjедника Владе Дритана Абазовића – казали су из министарства на чијем је челу Сергеј Секуловић.
Кнежевић: Заштитити и грађане и функционере
Предсједник скупштинског Oдбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић казао је синоћ „Дану” да очекује од Управе полиције и надлежних органа да заштите све грађане у Црној Гори.
– Почев од државних функционера и оних коjи се баве jавним послом до обичних грађана коjи немаjу додирних тачака са политиком, али су забринути за безбjедносну ситуациjу у Црној Гори – поручио је Кнежевић.

Истичу да имаjући у виду значаj претходно реализованих активности, а свjесни чињенице да су припадници наведене организоване криминалне групе дио ширих регионалних структура, са веома jаким конекциjама на транснационалном нивоу, чиjа jе кључна карактеристика бескрупулозно извршење наjтежих кривичних дjела, као и чињенице да би било коjа активност усмjерена на угрожавање физичког интегритета носилаца високих државних функциjа, дестабилизовала повољну, али веома комплексу безбjедносну ситуациjу, без даљег одлагања, у сарадњи са другим државним институциjама, првенствено су предузете додатне мjере и радње на заштити безбjедности Абазовића. Предузете су, како кажу, и додатне мjере и радње коjе имаjу за циљ потврду предметних сазнања и обезбjеђење доказа коjи би довели до процесуирања лица коjа су укључена у предметне активности.
– Ова сазнања указуjу само на одлучност припадника организованих криминалних група да своjе „криминално богатство” и утицаj на криминалном тржишту покушаjу да сачуваjу по сваку циjену, те да идентични или слични случаjеви, у коjима су мете били високопозиционирани службеници органа безбjедности или носиоци наjвиших државних функциjа нијесу „непознаница” црногорских и са њима повезаних регионалних криминалних структура. Напомињемо да смо, како последњим реализованим активностима, тако и активностима током претходног периода, показали да имамо личне и професионалне храбрости, да се са пуним капацитетом супротставимо савременим безбjедносним изазовима и обрачунамо са припадницима организованих криминалних група, те да ће без обзира на све њихове „напоре” и даље бити у фокусу контантне пажње органа обавjештаjно безбjедносног сектора – закључују из министарства.
Полициjа jе прошле седмице ухапсила Слободана Кашћелана и групу са њим повезаних лица због сумње да су дио криминалне организациjе коjа jе починила тешко убиство на свиреп или подмукао начин. Одлуком судиjе за истраге Вишег суда Мирослава Башовића у петак Кашћелан и остали су пуштени, да би убрзо потом били поново ухапшени јер је вијеће суда промијенило одлуку судије.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:16