Sjednica administrativnog odbora, administrativni odbor, Veselin Vujanovic / SJEDNICA ADMINISTRATIVNOG ODBORA-LAZAR RUZIC
20/04/2021 u 10:16 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корак ка смјенама у РТЦГ

Подршку листи кандидата за нови савјет јавног сервиса дала је и једна посланица опозиције и то Кенана Струјић из Бошњачке странке
Боjан Баћа, Жарко Мирковић, Наод Зорић, Филип Лазовић, Веселин Дрљевић, Милица Шпаjак, Амина Мурић, Мариjана Цамовић Величковић и Предраг Марсенић, кандидати су за нове чланове Савјета РТЦГ, који су изабрани последњег дана законског рока на сједници Административног одбора. О њиховом именовању треба да се изјасни Скупштина, а када се то може очекивати јуче нијесмо сазнали јер предсједник Административног одбора Милун Зоговић није одговарао на наше телефонске позиве. Нови савјет РТЦГ треба и да именује ново руководство јавног сервиса, али је неизвјесно када ће се то десити с обзиром на то да је Демократски фронт (ДФ) раније условио гласање у парламенту изгласавањем сета тужилачких закона.
Од предложених чланова Савјета, Боjан Баћа је кандидат Универзитетета Црне Горе, Жарко Мирковић Црногорске академиjе наука и умjетности, Наод Зорић националних установа културе и невладиних организациjа из области културе, а Филип Лазовић Униjе послодаваца. Веселин Дрљевић је кандидат НВО из области медиjа, Милица Шпаjак и Амина Мурић цивилног сектора из области заштите људских права и слобода, Мариjана Цамовић Величковић, Униjе слободних синдиката и Предраг Марсенић Црногорског олимпиjског комитета.
image
Предлог листе кандидата за Савјет јавног сервиса треба да усвоји Скупштина Црне Горе
-Р л

Подршку листи кандидата дала је и једна посланица опозиције и то Кенана Струјић из Бошњачке странке.
На сједници је највећа расправа вођена око кандидата који у Савјету требало да буде именован као представник Привредне коморе (ПКЦГ) или Уније послодаваца (УПЦГ), пошто су представници опозиције инсистирали да то буде кандидат коморе. Зоговић jе казао да jе досада ПКЦГ у Савjету РТЦГ имала представника, те да би требало овога пута да гласаjу само о кандидату УПЦГ. На то је реаговала посланица Демократске партије социјалиста (ДПС) Сузана Прибиловић која је навела да је закон јасан и да према ономе што он прописује треба да се гласа за представника ПКЦГ, а приликом наредног гласања да приоритет има кандидат УПЦГ. Навела је да није добро одступити од закона док се говори о циљу формирања независног јавног сервиса.
Посланик Демократа Момо Копривица казао је да jе неспорно да право припада УПЦГ, jер jе 2009. био представник ПКЦГ у Савjету, 2014. УПЦГ, 2019. ПКЦГ, па сада УПЦГ наставља правни континуитет. Истакао је да закон јесте мијењан, али у другим сегментима, не у оном који се тиче начина предлагања и именовања чланова Савјета.
Вујановић: Нијесмо добили независно тијело
За члана Савјета није изабран Веселин Вујановић који је у изјави достављеној „Дану” казао да лично не вјерује да смо добили независно тијело, додајући да му лично импонује што га није подржао нико из садашње власти и опозиције, већ само Рашко Коњевић који није био власт у претходном сазиву.
– Честитам новим члановима Савјета који су изабрани да ту буду наредне, двије, три, можда пет година. Био сам импресиониран њиховим биографијама, које говоре о њиховом високом професионализму у областима којима се баве. Нажалост, нико од њих у свом досадашњем раду нема никакве везе са радом РТЦГ. Мислим да ће се то негативно одразити на рад РТЦГ, али сам сигуран да ће се учити кроз свој ангажман, јер није узалуд речено – човјек се учи док је жив. Колико ће та едукација коштати грађане Црне Горе остаје да се види. Лично ми импонује чињеница да ми глас нијесу дали ни претходна, ни садашња власт, што говори о мени као човјеку који није био политички подобан ни прије, а ни сад. Искрено мислим да смо и даље далеко од друштва у ком неће бити примарна политичка подобност, него стручност и знање – изјавио је Вујановић.

– Морамо водити рачуна о јединствености правног система и постојању континуитета у правном одлучивању у складу са уставним принципима. Законодавац се у овом случају опредијелио за континуитет, а то је уставни принцип јединства правног система. Овдје имамо континуитет правног и чињеничног стања, јер је у питању иста процедура и за исто правно лице – рекао је Копривица.
Посланик Социјалдемократске партије Рашко Коњевић тражио је да стручна служба да мишљење, али је предсједник Одбора Милун Зоговић рекао да су они већ урадили све што је до њих. Након расправе гласало се само о кандидату УПЦГ Филипу Лазовићу, коjи jе добио потребну подршку.
Посланица ДПС-а Далиборка Пеjовић jе навела да због тога та партиjа неће гласати за коначну листу кандидата за Савjет РТЦГ. Посланици опозициjе су оциjенили да ће одлука већине на Административном одбору имати правне последице.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:02