/ Општа болница Никшић
11/05/2021 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Ашанин знао за дуг од 120.000 еура

Таj затечени енормни дуг ниjе смио да се деси, jер jе свима било више него jасно да jе болница по Колективном гранском уговору обавезна да исплати та потраживања радника и испоштуjе права запослених – казао jе Митровић

Општа болница у Никшићу оштећена jе за 120 хиљада еура за трошкове непотребног судског поступка, што jе резултат раниjег недомаћинског, бахатог и несавjесног управљања том здравственом установом, саопштио jе директор те здравствене установе Марко Митровић.

Он jе рекао да Општа болница до краjа године мора у извршном поступку исплати таj износ за спор настао због потраживања радника по основу неисплаћених топлих оброка, превоза и камате из 2010. године и позвао надлежне државне органе да реагуjу.

– Таj затечени енормни дуг ниjе смио да се деси, jер jе свима било више него jасно да jе болница по Колективном гранском уговору обавезна да исплати та потраживања радника и испоштуjе права запослених – казао jе Митровић на конференциjи за новинаре у Никшићу.

Према његовим риjечима, бивши менаџмент на челу са директором Илиjом Ашанином ушао jе у судски спор за коjи jе и правном лаику било jасно да jе унаприиjед изгубљен.

– За оваj судски спор смо сазнали тек након што jе недавно покренут поступак принудне наплате дуга и био блокиран рачун наше установе, а таj новац грађана, умjесто што се слива у приватне џепове, могао jе бити искоришћен за реновиране породилишта или куповину дигиталног РТГ апарата – оциjенио jе Митровић.

Истакао jе рекао да jе Ашанин био упозорен о каквом се спору ради и колико су потенциjални трошкови коjе ће морати да измири Општа болница, а односе се на исплату услуга адвокатима и пуномоћницима.

Митровић jе рекао да између радника и Опште болнице као дужника ниjе било спора ни око правног основа, висине потраживања, затезних камата, jер jе то обрачунска служба те установе све израчунала на основу чега су исплаћена дуговања запосленима, што потврђуjе постоjећа документациjа.

– Очигледно jе да jе у овом случаjу до изражаjа ошло аутократско понашање Ашанина, jер несхватљиво jе да се проблем ниjе могао риjешити у непосредним преговорима унутар саме установе, због чега jе неминовно питање зашто се улази у судски спор, ако спора фактички ни нема, а зна се унаприjед да ће бити изгубљен – навео jе Митровић.

Он jе питао зашто упркос постоjећоj судскоj пракси коjа jасно указуjе на исход таквих поступака, Ашанин опуномоћуjе адвоката без закљученог уговора о заступању, иако jе за такве типске судске спорове могао бити ангажован замjеник директора за правна питања болнице.

– Нико не криви адвокате коjи имаjу право на накнаду своjих услуга, већ jе проблем одлука Ашанина да тражи адвокатске услуге када за тим реално не постоjи никаква потреба и тако увећава дуг коjи мора да плати здравствена установа коjом jе руководио – рекао jе Митровић.

Како jе прецизирао, исплату тих потраживања од Опште болнице тражило jе 495 садашњих и бивших-пензионисаних радника што ниjе било спорно, већ jе под знаком питања зашто се улазило у спор и производили знатно већи трошкови.

Подсjетио је да су потраживања радника по том основу имале све здравствене установе у Црноj Гори, али се то, према његовим сазнањима, рjешавало без судских поступака, евентуално посредством Агенциjе за мирно рjешавање спорова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:27