Док цијене расту, плате падају / - NIKOLA SAVELJIC
07/04/2021 u 12:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Социјална збиља: ​Од плате једва да преживи појединац, а камоли породица

Ако се има у виду да су потрошачке циjене у фебруару у односу на jануар забиљежиле раст од 0,5 одсто произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 0,7 одсто, кажу у Монстату
Према званичним подацима Управе за статистику (Монстат), просјечна плата у Црној Гори је 529 еура, док је за потрошачку корпу потребно издвојити 646 еура, а саговорници „Дана” указују да статистика често представља уљепшану стварност јер је плата значајном броку радника од 250 до 300 еура. Такође, у Црној Гори су забиљежена нова поскупљења, што ће се свакако одразити на ионако пољуљан стандард грађана.
У Монстату кажу да је укупна вриjедност минималне потрошачке корпе за фебруар износила 646,9 еура, од чега је издатак за храну 277,7, а за непрехрамбене производе и услуге 369,2 еура. Укупна вриjедност минималне потрошачке корпе у фебруару, у односу на jануар забиљежила jе раст од 0,6 одсто, док је просјечна плата пала за 0,2 одсто.
– Ако се има у виду да су потрошачке циjене у фебруару у односу на jануар забиљежиле раст од 0,5 одсто произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 0,7 одсто – кажу у Монстату.
Издаци за храну и безалкохолна пића у фебруар у односу на jануар забиљежили су раст од 1,1 одсто, док су издаци за непрехрамбене производе и услуге порасли за 0,3 процента.
image
Док цијене расту, плате падају
- NIKOLA SAVELJIC

Сандра Обрадовић из Уније слободних синдиката истиче да не смијемо заборавити да нам је минимална зарада 222 еура и да њу прима огроман број радника. Истиче да је велики број људи остао без посла или да су им смањене зараде, те да је све то утицало на погоршање социјалне слике.
– Влада је ову годину прогласила за годину социјалне правде и стога хитно морају почети да раде на томе јер је ситуација јако лоша. Предузећа се затварају, она која раде смањују плате, тако да је нама статистика увијек љепша него оно што видимо својим очима. Ми видимо да расту све цијене од хране, преко комуналија, до свих врста услуга. Осим радника који су на рубу издржљивости, имамо пензионере. Ту су и подстанари који не знам ни сама како спајају крај са крајем. Све то изискује хитну реакцију свих чинилаца друштва, да се посветимо горућим питањима, а то је стандард грађана, који смо бојим се ставили у други план у односу на неке друге теме – упозорава Обрадовићева за „Дан”.
Она наводи да је ситуација у малим и средњим предузећима катастрофална.
– Од просјечне зараде у Црној Гори не може да преживи ни појединац, а не породица. Достојанствен живот који би укључивао и неку рекреацију је скоро па немогућ. Већ су се десила поскупљења, почев од прехране, горива и комуналија, вода је поскупјела у Подгорици, све су то стабилни додатни намети на нестабилни стандард. Влада треба брже да реагује и ради на отварању нових радних мјеста и стабилизацији економије прије свега – наводи Обрадовићева.
Нема социјалне правде
Члан скупштинског Одбора за здравство, рад и социјално старање Маја Вукићевић каже да не можемо говорити о социjалноj правди и достоjанственом животу када већина људи у Црноj Гори ради за минималну плату, и многи живе на ивици егзистенциjе.
– Потрошачка корпа од 650 еура jе многим породицама у Црноj Гори, нажалост, недостижна. Оно на чему треба да радимо jе свакако стварање услова за повећање зарада, отварање нових радних мjеста, а све то ће бити компликовано у години у коjоj jе криза изазвана пандемиjом вируса корона. Али оно на чему свакако може и мора да се ради jе боља социjална политика, увођење реда у евиденциjи грађана коjи су у социjалноj потреби, jер jе то област коjа jе далеко од сређене. Боља економска политика, раскид са системом коjи jе био оптерећен корупциjом, и у коjем се узимало од грађана Црне Горе треба да буду приоритет нове владе – закључује она.

У организацији Алтернатива Црна Гора сматрају да Влада мора радити на отварању радних мјеста, а не расправљати о идентитетским подјелама.
– Просjечна плата у Црноj Гори је приjе ковид кризе била нешто око 350 еура. Прошле године jе посао изгубило око 30.000 радника, па jе притисак незапослених и слабиjи промет роба учинио да већина послодаваца смањи плате. Тако да jе почетком ове године плата већ била пала на испод 300 еура. Узмимо и то да дио радника, њих бар 50.000 коjи раде у угоститељству, већ годину прима само минималну плату од 222 еура, и то из два пута jер половину даjе послодавац, а пола некима од њих држава. Како преживjети са платом од 222 еура, под условом да имаш своj стан и да имаш двоје дjеце? Огроман броj младих брачних парова има помоћ од родитеља пензионера, коjи колико-толико помажу унуке – каже Веско Пејак из Алтернативе Црне Горе.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:42