Sjednica ustavnog odbora, ustavni odbor / SJEDNICA USTAVNOG ODBORA-LAZAR RUZIC
10/04/2021 u 10:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни одбор: Поново одложен избор судија Уставног суда

Уколико се буде процјењивало на основу квалитета, а не по партијско-политичким мотивима, што је до сада било својствено бившој власти, вјерујем да ћемо успјети да комплетирамо Уставни суд, казала је Симонида Кордић за „Дан“
Уставни одбор ни јуче није разматрао кандидатуре за избор двоје судија Уставног суда јер комисија која је требало да размотри 12 кандидатура опет није доставила извјештај о раду, чиме је тај посао пролонгиран. Предсједник одбора, посланик Демократског фронта Симонида Кордић казала је „Дану“ да је у комисији дошло до промјена, јер је за члана умјесто Божене Јелушић из Грађанског покрета УРА именована Суада Зороњић.
– Ми сада чекамо да нови, односно измијењени, састав комисије заврши рад и достави нам материјал на изјашњавање. Лично нијесам разматрала пристигле кандидатуре са великом пажњом, али не очекујем нека велика изненађења, пошто претпостављам да су сви кандидати испоштовали процедуре и правила – наводи Кордићева.
На питање да ли у тренутној констелацији снага очекује да се судије могу изабрати, јер по Уставу је потребна двотрећинска, односно тропетинска подршка у Скупштини, Кордићева каже да очекује да се у први план стави владавина права.
– Високи критеријуми су постављени да би се обезбиједила недвосмислена подршка. Уколико се буде процјењивало на основу квалитета, а не по партијско-политичким мотивима, што је до сада било својствено бившој власти, вјерујем да ћемо успјети да комплетирамо Уставни суд. Тешко је ишта рећи унапријед, али треба се надати – навела је она.
image
Sjednica ustavnog odbora, ustavni odbor
SJEDNICA USTAVNOG ODBORA-LAZAR RUZIC

Јучерашњу сједницу ипак је највише обиљежила расправа о извјештају о раду за прошлу годину и план рада за 2021. Расправа је кренула пошто је Миодраг Вуковић изабран за потпредсједника одбора, а свој избор је прокоментарисао изражавањем наде да ће му мандат што краће трајати, а самим тим и актуелном саставу Скупштине.
Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић није желио да подржи извјештај о прошлогодишњем раду одбора, када је предсједник био Вуковић, јер његова странка није учествовала у раду Скупштине због бојкота, а Кордићева је нагласила да је то радно тијело лани имало само три активности од којих је једна у новом сазиву. Вуковић је објаснио да се нијесу састајали јер није било тема за расправу из њиховог мандата.
Причу о техничким стварима прекинуло је излагање посланика Либералне партије Андрије Поповића, који је указао на окупљања грађана и позвао на смиривање тензија.
– Ми смо веома близу проливања братске и сестринске крви – казао је Поповић, који је након тога казао да одбор има конфузан однос са Уставним судом те да би та институција требало да каже да је Влади истекао мандат 30. марта јер нијесу до тада Скупштини доставили Закон о буџету.
– Позивам Уставни суд да по службеноj дужности реагуjе – навео је Поповић.
Зороњић: Поповић шири панику, страх и увреде
Посланик УРА Суада Зороњић казала је да је Андрија Поповић последња особа која треба да говори о увредама, подсјећајући на прес када је он за њу изјавио да је „госпођа са улице“.
– Посланик Поповић сваку своју дискусију почиње са ширењем страха и панике. Он треба да позове своје симпатизере да не праве бунт и не слушаје поруке једног контроверзног политичара који је шампион у увредама. Не знам због чега се увриједио посланик Поповић, који је лично мене назвао госпођом са улице. Такве квалификације на мој рачун су застиђе и срамота, он треба да се осврне на своје понашање и пази шта говори јер је његове ријечи слушала цијела Црна Гора. Скупштина није позорница, а он да изводи драму. Његово понашање је одраз његове културе и интелигенције – казала је Зороњићева.
Поповић је на то одговорио да се већ једном извинио због тога и поновио извињење јуче, наводећи да је у тренутку када је то говорио било спорно њено именовање за посланика у Скупштини.

На његове наводе реаговали су посланици власти, а Владимир Мартиновић је истакао да сумња у позитивне намјере Поповића, који једном реченицом позива на мир, а другом помиње проливање крви. Мартиновић је Поповићу навео да је посланик којем је Демократска партија социјалиста поклонила мандат јер је био на листи у чијем називу није било имена Либералне партије.
– Ви немате храбрости да кажете ко позива на немире. Веселин Вељовић послије губитка криминалних полуга моћи охрабруjе на немире. Поручуjем да ни Вељовић, ни други из ДПС неће срушити темеље ове државе. Не можете нама импутирати дизање тензиjа и проливање крви, то jе своjствено онима на чиjоj сте листи били. Ни Вељовић, ни Брано, ни друге криминалне хорде неће срушити темеље државе – поручио је Мартиновић.
Поповић је тражио од Кордићеве да прекине сједницу јер је увријеђен ријечима да му је неко поклонио мандат, те навео да није први пут да се нашао у неприлици јер га је и „деспотски предсједник Скупштине казнио“. Кордићева му је одговорила да када тражи да не буде вријеђан, ни сам не треба да то ради.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:04