Dritan Abazović / - DRITAN ABAZOVIć
08/07/2023 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović u Dubrovniku: Spremni smo da zajednički gradimo gasovod, LNG terminal biće u Luci Bar

Pitanje energetike je svakim danom sve više bezbjednosno pitanje. To je, između ostalog, jedan od razloga zašto smo veoma zainteresovani da doprinesemo energetskoj stabilnosti i sigurnosti u saradnji sa našim najbližim susjedima, kazao je on

Predsjednik Vlade Dritan Abazović u Dubrovniku je poručio da je Crna Gora spremna da gradi zajednički gasovod, kao i da će LNG terminal biti u Luci Bar.

On je  učestvovao na šesnaestom Dubrovnik forumu pod nazivom „Upravljanje globalnom preraspodjelom“ gdje je govorio na panelu pod nazivom „Svjetski poredak van reda: Kako stabilizovati svjetsku politiku?”.

Predsjednik Vlade je ukazao na činjenicu da energija postaje najbitnija tema, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

- Crna Gora nije zavisna od gasa i ima stabilnu energetsku situaciju, te kao takva nije povećavala cijene električne energije u prethodnom periodu, kazao je premijer.

On je govorio i o Jadransko-jonskom gasovodu i potencijalima za zelenu tranziciju u regionu, te namjerama za izgradnju LNG terminala u Luci Bar kao jednom od ključnih projekata u domenu obezbjeđivanja održivog razvoja.

image

Abazović u Dubrovniku

- ABAZOVIć U DUBROVNIKU

Abazović je u izglaganju pozvao zemlje regiona na zajedničku akciju u pravcu realizacije projekta gasovoda koji može biti podržan od strane Evropske unije.

- Pitanje energetike je svakim danom sve više bezbjednosno pitanje. To je, između ostalog, jedan od razloga zašto smo veoma zainteresovani da doprinesemo energetskoj stabilnosti i sigurnosti u saradnji sa našim najbližim susjedima”, kazao je premijer.

Istakao je i da novo vrijeme traži novi, produktivniji koncept i ukazao na značaj globalnog karaktera Dubrovnik foruma, u kome su učešće uzele zemlje sa svih meridijana sa idejom da zajednički doprinesu stabilizaciji svjetskog poretka.

Pored premijera na panelu su, između ostalih, govorile i potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Bugarske Marija Gabrijel kao i ministar vanjskih poslova Jermenije Ararat Mirzojan te ministarka državnih i vanjskih poslova Indije Minakaši Leki i zamjenica ministra vanjskih poslova Japana Jumi Jošikava.

Na marginama foruma predsjednik Vlade razgovarao je sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, visokim predstavnikom za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozepom Boreljom, generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić, ministrom vanjskh poslova Italije Antoniom Tajanijem, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ministrima vanjskih poslova država regiona i drugima.

Dubrovnik forum održava se 7. i 8. jula. Riječ je o političkoj konferenciji koja okuplja ministre vanjskih poslova i ostale najviše političke ličnosti, sa ciljem razmjene mišljenja o trenutno aktuelnim pitanjima svjetske politike. Tema ovogodišnjeg Foruma vezana je za rusku vojnu agresiju na Ukrajinu kao i na uticaj koji ima na funkcionisanje globalnog sistema zasnovanog na principima teritorijalnog integriteta država, međunarodnog prava i otvorenih ekonomskih odnosa.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:10