ACV ECAC / - FOTO: ACV
03/06/2024 u 16:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ACV: Kontrola EK potvrdila da država primjenjuje standarde EU u vazdušnom saobraćaju

Preliminarni rezultati nedavne kontrolne posjete Evropske komisije (EK), koji su predstavljeni Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV), pokazuju kontinuitet u primjeni najvišeg stepena usaglašenosti crnogorskih sa evropskim standardima bezbjednosti u civilnom vazduhoplovstvu Evropske unije (EU), saopšteno je iz ACV.

Kako su kazali, ovo je posebno značajno jer je potvrđen crnogorski status u sistemu pod nazivom Jedna bezbjednosna kontrola (One stop security), koji je ACV realizovala sa Evropskom konferencijom za vazdušni saobraćaj (ECAC) i EK.

- Radi se o velikom uspjehu za Crnu Goru, koja je potvrdila da je država koja na aerodromima primjenjuje sve bezbjednosne mjere koje sprovode sve članice EU. Ovaj status praktično znači da se bezbjednosna kontrola, rađena na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tretira kao da je obavljena u zemljama E - saopštio je direktor ACV Ivan Šćekić.

Predstavnici EK su radili procjenu sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori od 27. do 31. maja ove godine, u okviru programa „One Stop Security”.

Šćekić je poručio da Crna Gora posvećeno nastavlja da bude dio programa “One Stop Security”.

- Za putnike, čija je početna destinacija Crna Gora, njihov prtljag i robu, to u praksi znači da ne moraju da prolaze dodatne bezbjednosne kontrole na aerodromima država EU, koji primjenjuju One Stop Security. Dakle, pregled na crnogorskim aerodromima se tretira jednako kao i kontrola obavljena u nekoj od evropskih država - objasnio je Šćekić.

Predstavnici EK su kontrolisali aerodrome u Tivtu i Podgorici i sagledali sve aktivnosti i mjere koje primjenjuju operatori aerodroma i drugi akteri uključeni u vazdušni saobraćaj u okviru sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore.

- Takođe, inspektori EK su kontrolisali usaglašenost nacionalnih propisa sa evropskim zakonodavstvom u oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, i to u dijelu implementacije evropske regulative kroz Nacionalni program bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore i crnogorski Program kontrole kvaliteta bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva - dodaje se u saopštenju.

Nadzor EK se odnosio i na način kontrolisanja bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva koje obavlja ACV kao nacionalni nadzorni organ, kao i na način sertifikacije osoblja operatora aerodroma, koje vrši Agencija.

- Među brojnim kontrolama sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva su i prošlogodišnje provjere Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Agencije za bezbjednost transporta SAD (TSA) koje su, takođe, pokazale visok stepen usaglašenosti sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva sa standardima iz ove oblasti. Dodatno, konstantan monitoring, koji realizuju inspektoru ACV na nacionalnom nivou kroz veliki broj inspekcija, testova i audita značajno su doprinijele da Crna Gora postane primjer postignutih visokih standarda bezbjednosti civilnog vazduhoplovsta za druge zemlje regiona, ali i šire - zaključuju u ACV.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 06:45