Аеродроми били пусти у највећем јеку пандемије
26/09/2021 u 07:44 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корона Агенцији за цивилно ваздухопловство узроковала минус од 817 хиљада еура

Неизвjесно jе колико ће траjати период финансиjског опоравка, али он ће бити наjмање двиjе године, казали су из Агенције

Агенција за цивилно ваздухопловство (АЦВ), у којој је прије неколико дана промијењен директор, а прије тога и Савјет, прошлу годину је пословала са губитком од 816.784 еура. Агенција је лани приходовала 2,1 милион, док су расходи износили 2,92 милиона еура. Главни разлог за пад прихода са четири милиона из 2019, на 2,1 милион у 2020. години је пандемија која је потпуно зауставила летове неколико мјесеци прошле године.

– И поред оствареног мањка прихода над расходима у 2020. години изазваног катастрофалним смањењем ваздушних операција, а који је само технички показатељ кризе, наведени биланс није имао практично негативних последица за Агенцију. Захваљујући финансијским средствима које је из претходних година Агенција акумулирала као резерву, наведена здравствена, економска и финансијска криза није проузроковала неликвидност Агенције. Агенција још није дошла у позицију да се кредитно задужује код комерцијалних банака, иако је Савјет дао начелну сагласност и за такву активност. Све финансијске обавезе су се редовно измиривале и Агенција нема неизмирених дуговања према било којем правном субјекту. Уз драстичне мjере смањења свих врста трошкова и инвестициjа, Агенциjа jе обезбиjедила редован процес рада и вршење своjих законом дефинисаних надлежности – пише у извјештају о раду Агенције, који је усвојила Влада. Осим извјештаја о раду, усвојени су финансијски искази и извјештај независног ревизора.

На крају прошле године нераспоређена добит Агенције износила je 2,2 милиона еура, што је за око 900 хиљада мање него на крају 2019. године.

Највећи дио расхода чине бруто зараде запослених од 1,8 милиона или 62 одсто укупних. У односу на 2019. расходи за зараде су смањени за око 500 хиљада. Према структури трошкова следећу наjвишу билансну ставку чине трошкови намиjењени за бруто накнаде члановима Савjета у износу од 109.019 еура или 3,73 одсто. У структури укупних прихода наjзначаjниjу ставку чине приходи од рутних накнада са контрибуциjама 62 одсто, док веома мали дио чине затим приходи од терминалних накнада, приход од путничких накада, приход од накнада из других извора прописаних законом, приходи од камата и остали приходи. Вриjедност укупне активе и пасиве износила је 6,5 милиона.

Повратак на ниво из 2019. тек за три године

Наjновиjа прогноза саобраћаjа коjу jе израдила Европска организациjа за сигурност ваздушне пловидбе приказуjе три сценариjа коjа се односе на доступност вакцине и њену ефикасност. Први сценарио предвиђа повратак саобраћаjа на ниво из 2019. године у 2024. години, под претпоставком масовниjе вакцинациjе широм Европе до љета 2021. године и у комбинациjи са координираним ублажавањем ограничења путовања и обнављањем неколико дуголиниjских токова саобраћаjа.

Други сценарио, као наjизгледниjи, предвиђа да ће саобраћаj у 2024. години достићи 95 одсто саобраћаjа из 2019. године на основу масовне вакцинациjе широм Европе, координираним ублажавањем ограничења путовања, коjе би се између глобалних региона постигло до првог квартала 2022. године, и са повећањем саобраћаjа на токовима дуголиниjског саобраћаjа. Трећи сценарио, песимистични, претпоставља да ће саобраћаj у 2024. години достићи само 74 одсто саобраћаjа из 2019. године, и да се потпуна нормализациjа не би постигла приjе 2029. године.

У извјештајима је наведено да опоравак ваздушног саобраћаjа у Европи иде забрињаваjуће лоше.

– Од свих региона у свиjету најлошије стоји Европа, било да се ради о статистици интерконтиненталних летова, било да jе у питању осврт на регионални саобраћаj. Очигледно да jе финансиjска катастрофа коjа jе задесила авио-индустриjу у Европи, погодила и Агенциjу чиjи приходи зависе доминантно од летова авио-компаниjа. Неизвjесно jе колико ће траjати период финансиjског опоравка, али према процjенама релевантних ваздухопловних институциjа, он ће износити наjмање двиjе године – навели су из Агенције.

У Агенцији је од 2009. године директор био Драган Ђуровић, којега је прије неколико дана на тој позицији замијенио Зоран Максимовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:14