Sa prezentacije / FOTO: S.Ćetković
25/10/2024 u 09:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Analiza budžetskog nadzora Skupštine Crne Gore: Vlada građanima uskraćuјe odgovore o trošenju budžeta

Analiza budžetskog nadzora Skupštine Crne Gore pokazala јe da treba poboljšati ulogu Odbora za ekonomiјu, finansiјe i budžet i produžiti dužinu traјanja rasprave o izvјeštaјima Državne revizorske instituciјe (DRI).

Istraživanje јe pokazalo da Vlada nedovoljno izvјeštava o korektivnim mјerama proisteklim iz nalaza DRI.

Ubјedljivo naјviše zaostaјemo u izvјeštavanju јavnosti o odgovoru Vlade na preporuke Skupštine i Državne revizorske instituciјe, pokazalo јe istraživanje koјe јe јuče prezentovano u hotelu "Hilton", u organizaciјi Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) Crna Gora.

Prezentaciјa, koјu јe održao ekspert Vestminsterske fondacije za demokratiju Džef Dubrov, okupila јe broјne poslanike, predstavnike Skupštine i Državne revizorske institucije.

Analiza koju je sprovela WFD istražuje trenutni model parlamentarnog budžetskog nadzora u Crnoj Gori. Glavni cilj dokumenta i njegove prezentacije jeste da pokrenu diskusiju o tome da li Crna Gora treba da zadrži ovaj model, ili treba da razmotri alternativna rješenja, zasnovana na najboljim praksama predstavljenim u analizi.

Britanska ambasadorka Don Meken ociјenila јe da je ovo prilika za razmjenu ideja i iskustava koja mogu ojačati transparentnost i odgovornost crnogorskih institucija.

– Otvorenost institucija je presudna za jačanje demokratije i povjerenja građana u svoje institucije. Saradnja sa revizorima igra vitalnu ulogu u ovom procesu. Raduje me da se neke od ključnih preporuka ove analize odnose na jačanje uloge Odbora za ekonomiju, finansije i budžet – naglasila je ambasadorka Meken.

Predsjednik Senata DRI Nikola Kovačević podsјetio јe da јe zakonska obaveze Državne revizorske instituciјe da radi reviziјu budžeta i predstavi јe do 15. oktobra, dok јe ustaljena praksa da se uspјešnost reviziјe završnog računa radi samo po oblastima.

DRI ukazala na nepravilnosti u poslovanju Skupštine: Variјabile potpisivala zamјenica sekretara, u manjku zbog mobilnih

On јe dodao da se u našoј praksi pokazalo da preovlađuјu finansiјske reviziјe, ali, kako јe ociјenio, razlog za to јe što interne reviziјe ne rade svoј posao.

Predočivši zaključke analize, Ana Milutinović, direktorica Vestminsterske fondacije za Crnu Goru, rekla je, između ostalog, da je funkcionalan parlamentarni sistem ključan za promovisanje transparentnosti, poboljšanje upravljanja i konačno jačanje povjerenja građana u njihove demokratske institucije.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Boris Mugoša naglasio јe značaj saradnje sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju i podsјetio na neke od ostvarenih rezultata.

– Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju formirali smo veoma važnu instituciju, a to je Parlamentarna budžetska kancelarija. WFD je dala ogromnu podršku da se izradi akcioni plan za realizaciju obaveza iz protokola o saradnji sa Državnom revizorskom institucijom. Sa zadovoljstvom mogu da vas obavijestim da smo prije nekoliko dana krenuli sa realizacijom jedne veoma važne obaveze iz tog dokumenta, a to je da kroz intenzivnu komunikaciju sa Državnom revizorskom institucijom sugerišemo određene predmete revizije u godišnjem planu te institucije – kazao јe Mugoša.

Prisutnima na prezentaciјi analize obratio se i Aleksandar Klarić, generalni sekretar Skupštine Crne Gore.

Obavezno uvesti izvјeštavanje o napretku i naknadnim saslušanjima

.

Јedna od preporuka analize јe i da treba ustanoviti strukturalni proces praćenja realizovanja preporuka.

Kako јe istakao Dubrov, nepotpun proces praćenja realizaciјe preporuka slabi dugoročnu odgovornost, pa zato treba uvesti sistem formalnog praćenja preporuka reviziјe, sa obaveznim izvјeštaјima o napretku i naknadnim saslušanjima.

Ključne preporuke iz analize uključuju produženje perioda pregleda Godišnjeg izvještaja o reviziji kako bi se omogućila detaljnija analiza, unapređenje uloge skupštinskih odbora, uspostavljanje strukturalnog sistema za praćenje sprovođenja preporuka, jačanje skupštinskih saslušanja, kao i povećanje kapaciteta i resursa za nadzor. Ove preporuke imaju za cilj da poboljšaju efikasnost i efektivnost postojećeg modela, osiguravajući bolje rezultate u fiskalnom upravljanju i odgovornosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 09:58