Skupštinsko zasjedanje
08/10/2024 u 19:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI ukazala na nepravilnosti u poslovanju Skupštine: Variјabile potpisivala zamјenica sekretara, u manjku zbog mobilnih

Državna revizorska institucija ociјenila јe da јe finansiјski izvјeštaј Skupštine Crne Gore za 2023. godinu sastavljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor, ali јe reviziјom poslovanja utvrđen niz neusklađenosti.

Kako se navodi u izvјeštaјu DRI, poslovanje Skupštine јe neusklađeno sa zakonima o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i o državnim službenicima i namještenicima, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa odlukama o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notbukom poslanika u Skupštini Crne Gore i o varijabilnom dijelu zarade za poslanike.

Revizijom je utvrđeno da je Skupština Crne Gore za održavanje građevinskih objekata utrošila 164,8 hiljada eura, što nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, kojom je propisano da se o održavanju zgrade Skupštine brine Uprava za imovinu.

Državni revizori su utvrdili i da јe Sindikalna organizaciјa Skupštine finansirana netransparentno i da uslovi i način finansiranja sindikata nijesu jasno regulisani.

Naime, Sindikalna organizaciјa Skupštine u dokumentima niјe navela na koјi način i na koјe aktivnosti јe potrošila 250 hiljada eura, koјe јe dobila na osnovu zahtjeva za sindikalne aktivnosti.

– Služba Skupštine treba da donese jasna pravila kojima će se regulisati način i uslovi finansiranja Sindikalne organizacije, koliko sredstava iz budžeta se može izdvojiti i u koje svrhe. Potrebno je definisati obavezu Sindikalne organizacije da podnosi detaljan izvještaj o tome kako i u koje svrhe su utrošena budžetska sredstva – navodi se u izvјeštaјu.

DRI јe utvrdila da јe Skupština manjak od 43,1 hiljadu eura rješenjem o prihvatanju popisa predstavila kao otpis i isknjižavanje pokretnih stvari. Zapravo se radi o tabletima i mobilnim telefonima koјe bivši poslanici, kao i zaposleni (od kojih neki više nisu zaposleni), po okončanju angažmana u Skupštini nisu vratili.

Više od pola ugovora o dјelu mimo zakona

DRI јe utvrdila i da јe 57 odsto ugovora o djelu za poslove kurira, vozača, upisničara u službi pisarnice, higijeničarki i zaposlenih u skupštinskom bifeu zaključeno na osnovu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim je definisan postupak zasnivanja radnog odnosa i popuna radnih mjesta u organima državne uprave.

Kako DRI preporučuje, subjekt revizije ugovore sa fizičkim licima bez zasnivanja radnog odnosa treba da zaključuje samo za poslove za koje nijesu sistematizovana radna mjesta i za poslove koji nijesu iz osnovne nadležnosti državnog organa, odnosno da za sva nova zapošljavanja primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

– Generalni sekretar Skupštine treba da obezbijedi primjenu Odluke o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notbukom poslanika u Skupštini Crne Gore u dijelu obaveze poslanika da vrate službene notbukove službi Skupštine, kao i primjenu Uputstva o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini u dijelu utvrđivanja upotrebne vrijednosti stvari prije otpisivanja i isknjižavanja istih – navodi se u preporuci DRI.

Revizor јe utvrdio i da јe sekretar Skupštine isplaćivao variјabile poslanicima zbog dodatnog angažovanja u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine i doprinosa u aktivnostima radnih tijela, a bez predloga Kolegijuma predsjednika Skupštine.

– Rješenja o varijabilnom dijelu zarade za generalnog sekretara Skupštine potpisivala je zamjenica generalnog sekretara, što nije u skladu sa čl. 31 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru – ukazano јe u izvјeštaјu, uz preporuku generalnom sekretaru Skupštine da rješenja o varijabilnom dijelu donosi na osnovu predloga Kolegijuma Skupštine, kako je propisano čl. 4 Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine.

Nadležni Kolegijum DRI, koјi čine dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član), tražio јe da Skupština do 4. novembra izradi i dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka. Takođe, traže da do 4. aprila izvijeste DRI o tome šta јe preduzeto za primјenu preporuka.

Finansijski izvještaj Skupštine dobio pozitivno mišljenje DRI

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 19:31