/ Термоелектрана Пљевља, фото: Б.Је.
26/05/2021 u 06:35 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анализа Електроприроде: Гашење Термоелектране Пљевља коштало би 155 милиона еура

Према првом сценарију, престанак рада ТЕ Пљевља од јуна ове, до јуна наредне године, коштао би 155,4 милиона, а уколико ТЕ не би радила од јуна до децембра наредне године, то би коштало 234 милиона, од чега би се на увоз струје издвојило 160 милиона, прецизирао је Ровчанин за "Дан"

Уколико би се угасила Термоелектрана Пљевља (ТЕП), Црна Гора би за увоз електричне енергије морала да плаћа преко 100 милиона годишње. То, између осталог, показује анализа процјене финансијских ефеката могућег гашења ТЕ Пљевља коју су урадиле стручне службе ЕПЦГ. Они су разматрали два сценарија. По једном би гашење ТЕ Пљевља или престанак рада од јуна ове, до јуна наредне, ЕПЦГ коштало 155 милиона, а по другом, престанак рада, од јуна до децембра 2022. године, коштао би 234 милиона еура.

Извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин "Дану" је казао да су у случају престанка рада ТЕ, те увоза потребне количине електричне енергије за цјелокупан конзум Црне Горе размотрена два сценарија, те да су у процјени узете у обзир планиране мјесечне производње из биланса електричне енергије, те планирана годишња производња ТЕ од 1.317 гигават-сати (ГWх) уз тренутне цијене такозване band енергеије са Худекс берзе у Мађарској. На цијене нису додати трошкови прекограничних капацитета који износе у просјеку пет еура по мегават-сату. Анализе су рађене на основу података о испоруци струје у 2021. години.

image
Извршни директор Никола Ровчанин, фото: ЕПЦГ

– Први сценарио јесте да ТЕ "Пљевља" не ради 12 мjесеци у периоду jун 2021 – jун 2022. године. Укупна циjена електричне енергиjе, коjу би требало купити по тренутним циjенама на Худекс берзи, износила би 109,4 милиона еура. У том периоду износ додатних фиксних трошкова и одлив новца за ТЕ "Пљевља", иако не производи електричну енергиjу, износио би око 46 милиона еура. Други сценарио – да ТЕ "Пљевља" не ради 18 мјесеци у периоду jун 2021 – децембар 2022. године. Укупна циjена електричне енергиjе, коjу би требало купити у поменутом периоду, по тренутним циjенама на Худекс берзи вриjедила би 160,1 милиона еура, уз износ фиксних трошкова за термоелектрану коjа не ради од око 73.7 милиона еура. Разлог пораста циjена од децембра 2020. године се односи на константан раст циjена за дозволе емисиjа ЦО2. У овом тренутку ниjе могуће сагледати како ће се ова циjена кретати до краjа 2022. године, jер су студиjе реномираних кућа ову ситуациjу предвидjеле тек 2035. године. Дакле, са jедне стране имате еколошку реконстукциjу ТЕ "Пљевља" од 54 милиона еура коjа ће задовољити стандаре строгих европских еколошких директива и могући рад до 30 година, а са друге, вриjедност средстава у наведена два сценариjа, и то годишње – рекао је Ровчанин.

ТЕ произвела 52,8 одсто укупне енергије

Казао је да је ТЕ у 2020. години произвела 52,8 одсто од укупне енергије, а велике хидроелектране 47,2 процента.

– У односу на план, Термоелектрана Пљевља jе произвела више енергиjе за 170,5 ГWх или за 12,9 одсто. Са друге стране, усљед лоше хидрологиjе ХЕ Пива jе произвела мање количине у односу на планиране, за 26,9 одсто, док jе ХЕ Перућица произвела мање количине у односу на план 12,4 одсто – прецизирао је Ровчанин.

Навео је да је тешко планирати производњу из ХЕ, те да је важно имати стабилан базни извор енергије.

Полазећи од назначене анализе, како је казао, даља обустава рада ТЕ "Пљевља" након окончања редовног годишњег ремонта, односно пропуштање стављања у погон ТЕ "Пљевља", за посљедицу би имало неликвидност не само ЕПЦГ, као привредног друштва у већинском државном власништву, већ и свих повезаних правних лица у енергетском сектору: Црногорског електродистрибутивног система, Рудника угља, Црногорског оператора тржишта електричне енергиjе и других лица посредно повезаних са енергетским сектором, што би могло довести до економског и социо-економског колапса у Црноj Гори.

– Jедна од посљедица негативних резултата пословања ЕПЦГ групе подразумиjевала би немогућност исплате дивиденде акционарима, односно држави, извршење пореских и других обавеза ЕПЦГ групе према држави било би доведено у питање, а што би се све неминовно негативно одразило на реализациjу приходоване стране буџета, али и заустављање свих започетих инвестициониох активности. Са друге стране, ЕПЦГ група би евентуалном даљом обуставом рада построjења ТЕ "Пљевља" била принуђена да предузме одговараjуће законске мjере у циљу оптимизациjе броjа запослених, што би у даљем току проузроковало непосредно или посредно обавезу државе да кроз одговараjуће социjалне програме издвоjи значаjна финансиjска средства. Такође, комплетан репро ланац осjетио би негативне ефекте, као и фирме коjе су ангажоване за вршење услуга за потребе ЕПЦГ, односно испоруке материjала – појаснио је Ровчанин.

Закључио је да све указује да тренутно не постоји алтернатива ни за грађане ни за компанију, ни за државу, јер је јасна важност рада Термоелектране.

– Због свега наведеног смо опредијељени да се заврши пројекат еколошке реконструкције како би ТЕ испунила све међународне стандарде у заштити животне средине – поручио је Ровчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:00