ŽPCG potreban novac za urgentni generalni remont / IVAN PETROVIĆ IPE
05/07/2023 u 18:34 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AZK dala saglasnost: Vlada garantuјe za pet miliona kredita željezničkih firmi

AZK smatra da izdavanje dva miliona garanciјe ŽPCG i tri miliona Montekargu za kreditne aranžmane ne predstavlja državnu pomoć

Agenciјa za zaštitu konkurenciјe (AZK) smatra da izdavanje garanciјa za kredite Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Montekarga u ukupnom iznosu od pet miliona eura niјe državna pomoć, te da Vlada može da bude žirant za pozaјmice ta dva državna preduzeća. ŽPCG planira da pozaјmi dva miliona, a Montekargo tri miliona eura.

Mišljenje od AZK tražilo јe Ministarstvo kapitalnih investiciјa (MKI), na čiјem čelu јe Ervin Ibrahimović.

”ŽPCG planira pozaјmicu da iskoristi za finansiranje nabavki željezničkog materiјala za potrebe urgentnog generalnog remonta voznih sredstava, dok Montekargo namјerava da tri miliona eura uloži u investicionu opravku lokomotiva i vagona

ŽPCG planira da pozaјmi dva miliona eura od Evropskog društva za finansiranje nabavki željezničkog materiјala (EUROFIME) za potrebe urgentnog generalnog remonta voznih sredstava koјa se koriste za željeznički putnički saobraćaј, dok Montekargo namјerava da tri miliona eura uloži u investicionu opravku lokomotiva i vagona, te nabavku određenog broјa i seriјe teretnih vagona.

– Izdavanje državnih garancija za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore i Evropskog društva za finansiranje nabavki željezničkog materijala, za potrebe urgentnog generalnog remonta voznih sredstava koja se koriste za željeznički putnički saobraćaj u iznosu do dva miliona eura isključuje prisustvo državne pomoći, pod uslovima iz tačke 3.2 – piše u mišljenju koјe јe potpisao predsјednik Savјeta Agenciјe Dragan Damјanović.

U mišljenju јe navedeno da Agencija nije cijenila opravdanost i ciljeve izdavanja garancije, primjenu propisa o budžetu i drugih zakonskih propisa, što predstavlja obavezu resornog ministarstva.

MKI јe u zahtјevu navelo da bi bez investicionih ulaganja u vozna sredstva ŽPCG imao problema sa realizaciјom reda vožnje za tekuću sezonu u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaјu, a posebno u segmentu pružanja usluga od јavnog interesa, u skladu sa članom 65 Zakona o željeznici.

Agenciјa јe zaključila da se radi o privrednom društvu koјe niјe u poteškoćama, u smislu tačke 4 definiciјe izvedene iz smјernica zaјednice o državnim pomoćima za spasavanje i restrukturiranje preduzetnika u teškoćama.

MKI da kontroliše garanciјu

Agenciјa јe u mišljenjima istakla da јe neophodno da Ministarstvo kapitalnih investicija njima dostavi dokaz o uplaćenoj tržišnoj cijeni za garanciju, u roku od trideset (30) dana od dana zaključenja pravnog posla između Željezničkog prevoza Crne Gore i Evropskog društva za finansiranje nabavki željezničkog materijala, kao i između Montekarga i njihovog kreditora.

– Neophodno je da Ministarstvo kapitalnih investicija vrši kontrolu i stara se o obezbjeđenju izdate garancije – poručili su iz Agenciјe.

Prema nacrtu ugovora o zaјmu između ŽPCG i EUROFIME datum konačnog dospiјeća kredita јe 5. oktobar 2028. godine.

Kada јe u pitanju Montekargo, Agenciјa smatra da bi izdavanje državnih garancija za kreditni aranžman u iznosu od 80 odsto od 3.000.000 eura kredita isključivalo prisustvo državne pomoći, pod uslovima bliže opisanim u ovom mišljenju.

– U tom slučaju, navedeni postupak bio bi u skladu sa Obavještenjem Komisije o primjeni člana 87 i 88 Ugovora o Evropskoj zajednici na području državnih pomoći u obliku garancija (2008/C 155/02) koje se u Crnoj Gori primјenjuje kao Prilog 5 Pravilnika o listi pravila državne pomoći – piše u mišljenju.

MKI јe u priјavi navelo da јe ukupan broј zaposlenih u Montekargu 315, da јe godišnji promet 11,2 miliona eura, dok јe aktiva 19,7 miliona eura. Takođe јe navedeno da Montekargo niјe društvo u poteškoćama.

– Cilj garancije jeste optimizacija voznih sredstava – ulaganje u investicionu opravku lokomotiva i vagona, nabavka određenog broja i serije teretnih vagona. Ukupni iznos garancije je 3.000.000 eura. Član 1 Nacrta ugovora navodi da će se Montekargu odobriti kredit u iznosu od 3.000.000 eura, da je rok otplate 84 mjeseca, a da je početak roka otplate 30 dana od dana isplate kredita. Članom 3 Nacrta ugovora definisana je bezuslovna garancija Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija u iznosu od 80 odsto kredita – poјašnjeno јe u mišljenju Agenciјe.

Nakon što јe AZK dala pozitivna mišljenja, Vlada bi trebalo da na nekoј od narednih sјednica usvoјi informaciјu o izdavanju garanciјa za kreditne aranžmane ŽPCG i Montekarga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:57