Adis Balota SDP / - FILIP
27/05/2021 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балота: ТЕ Пљевља ће радити без сагласности ЕУ

Балота наглашава да је држава у обавези да дефинише концепт напуштања коришћења угља за производњу електричне енергије, тј. да дефинише концепт и модел око будућности ТЕ Пљевља, која и ако се буде реконструисала, мора се затворити најдаље за 15 година

Потпредсједник Социјалдемократске партије Адис Балота каже да је Електропривреда најавила да нема друге алтернативе већ да ТЕ Пљевља настави са радом уз најављену реконструкцију и упозорава да је овакав једнострани приступ нуђења рјешења крајње неприхватљив како дугорочно, тако и на средњи рок.

- На овај начин држава даје сагласност да ТЕ Пљевља без сагласности Европске енергетске заједнице у наредном периоду прозводи ''нелегалну'' електричну енергију. Наиме, директиве ЕУ су јасне, држава Црна Гора мора имати јасан план шта жели! Држава је у обавези да дефинише будуће моделе остварења енергетске транзиције. Посебно је важно да се препознају могући социо-економски аспекти који настају у процесу енергетске транзиције, а такође је важно водити рачуна и о техничким могућностима које нуди тржиште - каже Балота.

Он наглашава да је држава у обавези да дефинише концепт напуштања коришћења угља за производњу електричне енергије, тј. да дефинише концепт и модел око будућности ТЕ Пљевља, која и ако се буде реконструисала, мора се затворити најдаље за 15 година.

- Шта послије тога? Шта ће се десити тада са становницима Црне Горе који сада живе од Рудника угља и ТЕ Пљевља, као и читав репро ланац? Посебно питање се поставља да ли је уопште могуће извршити реконструкцију ТЕ Пљевља са постојећим партнером, превасходно мислећи на технолошки дио, јер велики произвођачи опреме за потребе реконструкције ТЕ више не омогућавају производњу високософистициране опреме из простог разлога што већина држава има излазну стратегију за коришћење угља у производњи електричне енергије. Најбољи примјер јесу проблеми у изградњи  блока 7 ТЕ Тузла - истиче потпредсједник СДП.

Он сматра да је неопходно да се окренемо припреми доношења догурочних предлога, као и договора око начина повећања учешћа обновљивих извора енергије , за велике пројекте вјетро и соларних електрана преко аукција, уз фокус на грађанску енергију, посебно просумер-е и енергетске заједнице.

- Потребно је да се као држава и друштво фокусирамо на припреми апликација за ЕУ пројекте који подстичу и помажу енергетску транзицију, и који осим државе пружају значајну помоћ локалним самоуправама - каже Балота.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:30