/ - Фото: ПР Центар
29/10/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бесповратна средства за самозапошљавање добило 159 незапослених

Укупна вриједност данас додијељених грантова, за теже запошљива лица са евиденције, износи 1,2 милиона еура

Још 159 незапослених са евиденције Завода за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) добило је бесповратна средства за запошљавање и отпочињање бизниса, из фондова Европске уније, у вриједности од три до 7,5 хиљада еура, саопштено је из ПР Центра.

Укупна вриједност данас додијељених грантова, за теже запошљива лица са евиденције, износи 1,2 милиона еура.

То је саопштено на конференцији за медије на којој је ВД директора Завода за запошљавање, Горан Фолић, потписао уговоре са будућим корисницима директне, европске, грант подршке за незапослене а која је Заводу додијељена посредством "Програма грантова за самозапошљавање – За твој биЗЗЗнис".

ВД директорица Директората за рад и запошљавање у Министарству економског развоја Јевросима Пејовић оцијенила је да пројекат представља изванредан примјер спровођења активних мјера за запошљавање, наводећи да јасно указује на то да је континуитет у спровођењу подстицајних мјера за самозапошљавање један од најважнијих предуслова за мотивисање незапослених лица за покретање сопственог бизниса.

„То је поткријепљено самом динамиком имплементације овог пројекта, који карактерише континуирани раст заинтересованих апликаната кроз године имплементације са првобитно 135 апликација, колико их је било у оквиру првог позива, на 575 апликација колико их је било током наредне године и чак 1.027 апликација колико их је било ове године, у оквиру трећег позива“, казала је Пејовић.

Према њеним ријечима, овај пројекат, додјелом бесповратних средстава за покретање споственог бизниса незапосленим лицима, подстиче запошљавање и предузетништво, а истовремено доприноси смањењу сиве економије, „јер је предузетништво један од најважнијих извора запошљавања и неријетко се догађа да се број предузетничких активности одвија у неформалној зони“.

„У наредном периоду радићемо на подстицајима за прелаза у формалне токове и даље унапређење пословног окружења, као и смањење пореског оптерећења на зараде са садашњих 39 одсто на 21 одсто, што је најављено Маршаловим планом и чиме ће се додатно подстаћи економски развој, али и отворити могућности садашњим корисницима грантова и послодавцима за боље пословне резултате и додатно запошљавање у будућности“, поручила је Пејовић. Подршке Европске Уније Црној Гори кроз Акциони документ „Подршка паметном и инклузивном расту – запошљавање и социјална инклузија 2020“ који се финансира из буџета Инструмента претприступне подршке за 2020, годину, укупне вриједности око 7,7 милиона еура представља наставак подршке. Припремне активности за почетак спровођења пројеката који ће се финансирати кроз овај Акциони документ су у току и током 2022. године очекујемо почетак реализације заједничких пројеката који ће дати вјетар у леђа приближавању Црне Горе Европској унији, закључила је Пејовић.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ Ингве Енгстром изразио је задовољство што подршка ЕУ даје опипљив допринос квалитету живота грађана, у овом случају кроз додјелу нових грантова за самозапошљавање за 159 незапослених лица у Црној Гори.

„Ова бесповратна финансијска подршка за незапослене дио је Заједничког програма ЕУ и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту. За овај програм Европска унија и Црна Гора издвојиле су укупно 18 милиона еура, укључујући 3,5 милиона еура директне грант подршке за незапослене. Од октобра 2019., кроз три узастопна позива смо додијелили бесповратна средства за самозапошљавање за укупно 459 незапослених лица широм земље, чиме су добили прилику да остваре своје снове и унаприједе своју егзистенцију успостављањем сопственог бизниса“, нагласио је Енгстром.

ВД директора ЗЗЗЦГ, Горан Фолић, поручио је да је ова вриједна, конкретна и видљива подршка црногорској привреди и посебно, у овој тешкој ситуацији са пандемијом ЦОВИД 19, нашем ослабљеном предузетништву свијетли примјер преданог, трогодишњег, рада и резултат изузетне и интезивне сарадње Црне Горе, Европске комисије и Делегације ЕУ у нашој држави.

„ЕУ, на овај начин, доприноси смањењу сиве економије и сиромаштва, као и повећању запослености. Подстиче предузетништво односно ствара предуслове за отварање нових радних мјеста…Захваљујући “Програму грантова за самозапошљавање” још 159 незапослених са евиденције Завода за запошљавање добило је бесповратна, европска, средства за запошљавање и отпочињање бизниса“, рекао је Фолић.

Казао је да укупна вриједност данас додијељених грантова, теже запошљивим лицима са евиденције, младима, женама, и дуготрајно незапосленим, износи 1,2 милиона, истичући да више од 70 одсто корисника, који су кроз прва два позива добили овакву врсту подршке од ЕУ, и даље ради.

„Зато ћу и са овог мјеста и данашњим добитницима, али и онима који грант већ успјешно користе, упутити најискреније честитке и пожељети много успјеха. Да вам додијељена, европска средства, буду полазна мотивација и подстрек! Да их ефикасно и намјенски трошите управо за реализацију планиране идеје која ће изродити одржив, домаћи, ваљан бизнис! Да сви радите и сви да трајете! Да, у наредном периоду, прошитите посао. Упослите и чланове породице са евиденције Завода за запошљавање. Ваш опстанак у Црној Гори снажи читаву заједницу и правда сврсисходност улагања у предузетништво“, поручио је Фолић.

Програм грантова за самозапошљавање« спроводи Завод у сарадњи са Министарством економског развоја и Министарством финансија и социјалног старања а Директорат за уговарање и финансирање ЕУ помоћи (ЦФЦУ) је уговарачка институција са којом је потписан уговор из којег се финансира и данашња додјела грантова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 21:10