Зоран Вукчевић / - BOJANA CUPIC
23/09/2021 u 19:04 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивше руководство ИРФ-а: Наводе из кривичне пријаве ћемо разјаснити пред надлежним органима

Право на исплату отпремнине у висини од 24 нето зараде у случаjу престанка функциjе за Извршног директора и чланове менаџмента ИРФ jе дефинисао Уговорима о раду jош у периоду од почетка рада ИРФ-а, наводи се у реаговању бившег руководства

Поводом информациjе обjављене у средствима информисања да су садашњи Предсjедник Одбора директора ИРФ-а Велизар Калуђеровић и Извршна директорица ИРФ-а Ирена Радовић подниjели кривичну приjаву Специjалном државном тужилаштву против бившег руководства ИРФ-а, везано за Уговоре о раду коjим су себи, како поменути наводе, незаконито уговорили право на исплату отпремнине у износу од 24 нето зараде, након 30 августа 2020.године, огласило се и бивше руководство.

– Уговорима о раду Извршног директора ИРФ-а и чланова менаџмента уређена су међусобна права, обавезе, одговорности, разлози за престанак функциjе, као и права и обавезе након престанка функциjе. Право на исплату отпремнине у висини од 24 нето зараде у случаjу престанка функциjе за Извршног директора и чланове менаџмента ИРФ jе дефинисао Уговорима о раду jош у периоду од почетка рада ИРФ-а. Да се не ради о никаквом фалсификовању Уговора о раду, како то наводи садашња Извршна директорица и Предсjедник Одбора директора ИРФ-а недвосмислено се може утврдити увидом у персонални досиjе запослених - Извршног директора и чланова менаџмента, коjи су ту функциjу обављали у ИРФ-у, у периоду почев од 2011.године – наводи се у реаговању.

Како се истиче у реаговању, наведено потврђуjу и чињенице да су током 2014. године тада бившем Извршном директору и његовом помоћнику након престанка функциjе, сходно Уговору о раду, исплаћене отпремнине у висини од 24 њихове нето зараде као и да садашња извршна директорица има исти Уговор о раду као и бивши извршни директор, дакле, уговорену отпремнину у висини 24 нето зараде.

– Наводе у кривичноj приjави ћемо разjаснити пред надлежним правосудним органима, мада исто тако ће поштовани представници ИРФ-а имати прилику да пред истим тим органима даjу своj став коjи се тиче клевете и лажног приjављивања. Међутим, не можемо да се не запитамо да ли jе напад на нас, резултат све више скоро па очигледног jавног дискурса да се увелико спрема смjена постоjећег руковдства ИРФ због очито неоставрених резулатата за првих шест мjесеци 2021 године? Наиме за првих шест мjесеци 2021. године ИРФ jе одобрио свега 12 милиона еура кредита или 93 кредита. Од тих 12 милиона скоро шест jе алоцирано на три компаниjе. Такође, постављамо питање гдjе су каматне стопе од 0-1 одсто коjе су громогласно наjављиване у периоду приjе доласка на управљачке позициjе. Гдjе су тзв. мали кредити, коjи су такође били jедна од агенди новог руководства ? Наиме, за првих шест мjесеци 2021. године кредита до 50.000  ниjе одобрено  нити 50 одсто укупног броjа одобрених кредита.Такође, мора се напоменути и скренути пажња да jе за сjеверни регион за првих шест мjесеци одобрено свега 15 кредита укупне вриjедности цирка 700.000 еура. Ово jе убjедљиво наjгори резултат рада ИРФ у посљедних пет година за шест мjесеци - наводи се у реаговању.

У реаговању се даље наводи да је у првих шест мjесеци 2020. године одобрено jе 407 кредита у укупном износу од 64,5 милиона еура, 2019. 187 кредита у укупном износу од 82,8 милиона, 2018. 181 кредит а укупно 75,1 милиона, 2017. 157 кредита у укупном износу 51,2 милиона, 2016. 211 кредита у укупном износу 31,7 милиона.

- Незадовољство са радом или прецизниjе са нерадом постоjећег менаџмента ИРФ, видљиво jе и у Влади. Резултати претходног менаџмента у ИРФ су познати jавности. Напомињемо да jе ИРФ, за период у коjем jе на челу био бивши менаџмент, укупно пласирао у црногорску економиjу преко милиjарду еура. Jасно jе да са оваквим потезима постоjећи менаџмент жели да „купи” мало времена како би што дуже остао на садашњим позициjама. Тако им лоше иде у раду, али садашњи менаџмент jе задржао износ зараде из претходног периода. То им апсолутно не смета. На основу досадашњег искуства, не би било изненађење, да госпођа Радовић и господин Калуђеровић промиjене постоjеће партиjе да би остали у ИРФ-у. Посебно по томе jе познат Велизар Калуђеровић, коjи jе до сада промиjенио пет партиjа, зашто не би то урадио и шести пут. То jе човjек коjи jе био заговорник да Црна Гора буде као 27 изборна jединица, Велике Србиjе, и коjи jе ишао код Слободана Милошевића како би правили већину за измjену члана 5 Устава СРJ. И то jе човjек коjи постао неискрени заговорник независне Црне Горе, а чиjе бенефите ужива у пензионерским данима. Извршна директорица може спокоjно да сачека раскид Уговора о раду (већ jоj jе спремна замjена) jер има обезбиjеђену отпремнину од 24 нето зараде, дефинисану Уговором о раду, а предсjедник Одбора директора има искуства са исплатама отпремнина па поновног запошаљавања у државним органима. О томе и jош понешто, другом приликом – закључује се у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:26