Са једног од ранијих протеста / SRDJA BOLJEVIC
18/01/2022 u 07:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници „Радоја Дакића” сјутра протестују испред Владе и Уставног суда: Исплату чекају 13 година

Тражићемо од Уставног суда да донесе одлуку, како бисмо, након исцрпљивања свих правних љекова, могли да потражимо правду пред Судом за људска права у Стразбуру, поручио је представник радника Милан Вукчевић

Радници некадашњег индустријског гиганта "Радоја Дакића" одржаће у сриједу 19. јануара, протест испред зграде Владе Црне Горе и Уставног суда како би подсјетили на борбу коју већ 13 година воде, а све у циљу наплате дуговања која држава има према њима након гашења фабрике. Први протест су одржали 19. јануара 2009. године.

Како је истакао, један од представника радника Милан Вукчевић, овај скуп ће бити одговор на недопустиво понашање Владе, као и кршење Устава и међународних конвенција.

– У Уставним жалбама тражили смо надокнаду материјалне и нематеријалне штете, а тројица судија који су имали привилегије бивше власти, изгласали су само нематеријалну штету. У вези нашег предмета био је прописан посебан временски рок, а поред тога предмет је био од посебног значаја за заштиту зајемчених права на које се указивало у уставној жалби. Закључно са 28. августом 2018. године, Уставни суд је свакодневно, до доношења одлуке кршио члан 39. Бићемо против свих који су се оглушили о Уставу, закону и другим актима, а своја знања подијелићемо са тужилаштвом – казао је Вукчевић.

Он истиче да је одлука о надокнади могла да се донесе консензусом за све раднике "Радоје Дакића", али је она ипак спроведена селективно.

– Тако су 240 бивших радника добили нематеријалну штету по два пута, а неки чак и по три пута, док око 800 радника није добило ни цента. Ми себе у овом случају видимо као уставобранитеље, јер је утврђено да пропусти државе представљају мијешање у наше право на мирно уживање имовине. У сриједу ћемо тражити од Уставног суда да донесе одлуку, како би након исцрпљивања свих правних љекова, могли да правду потражимо пред Судом за људска права у Стразбуру – истакао је Вукчевић.

Дио радника добио накнаде

Група бивших радника компаније "Радоје Дакић" још увијек чека на исплату новца који потражују по правоснажним пресудама, али и на накнаде од по 2.000 еура због повреде Уставом загарантованих права на имовину и суђење у разумном року. Уставни суд већ годинама избјегава да донесе одлуке у овом случају. За разлику од њих, група од око 170 радника прије двије године добила је по 2.000 еура накнаде, након што је одлуком и поравнањем пред Европским судом за људска права у Стразбуру утврђено да "дакићевци" нијесу имали правично суђење у разумном року у Црној Гори. Група радника која није добила надокнаде, и тада је тражила да се предмети обједине јер је ријеч о истом правном и чињеничном стању.

Вукчевић истиче да је поступак неоправдано вођен дуго, те да је уклоњен временски рок који је предвиђао 18 мјесеци да се одлучи о Уставним жалбама.

– Ми смо жалбе поднијели у фебруару 2017. године, и тражимо да се овај процес коначно заврши пред нашим судовима како би се обратили Стразбуру, јер је Уставни суд био институција под јаким политичким утицајем бивше власти. И даље остаје питање, како ће преко 700 бивших радника, који су преминули примити лични доходак – поручио је Вукчевић.

Вукчевић је истакао да ће се испред Владе задржати 10 минута, а онда ће продужити и до Уставног суда како би још једном упозорили да на решавање жалби чекају скоро пет година, односно од 2017. године.

– Поједини радници су добили надокнаде по два пута, имамо једног човјека који је примио чак и три пута, док има и нас који нисмо ниједном. Захтијеваћемо да судије овог суда положе рачуне пред нама и коначно нам објасне зашто су толико година радили против нас – закључио је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:32