Протест бивших радника Вектре Бока на тргу / -к.м.
17/10/2021 u 16:44 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници Вектре Бока поручили: Дуговања морају да се плате, Јованић неће да поштује закон

Предсједник Привредног суда Блажо Јованић покушава својим несавјесним радом да легализује пљачку послодавца. Нас раднике је опет пребацио са првог мјеста за исплату, а ставио ОТП банку. Ми за то немамо више ријечи, рекао је Ђорђе Рајак

Бивши радници Вектре Бока јуче су, протестном шетњом од парка Бока до Трга Николе Ђурковића у Херцег Новом, гдје су се окупили, покушали да још једном изразе све проблеме са којима се суочавају током приватизације. Посебно су истакли немогућност да наплате своја потраживања из радног односа кроз план реорганизације, а јуче су указали и на опструкције Привредног суда, који већ осам мјесеци одлаже да у Вектру Бока уведе поновни стечај. Радницима су се на протесту придружили предсједник и потпредсједник Општине, Стеван Катић и Мирко Мустур, предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић (ДФ), посланик Демократа Тамара Вујовић и одборник Демократа Никола Самарџић.

image

Челници Општине на протесту

-к.м.

Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке, јавно је упитао надлежене у судству и тужилаштву због чега се осам мјесеци одлаже стечај. Да ли је циљ да се скрене пажња и да се покраде што је остало, а остао је један хотел од некадашњег гиганта ХТП Бока. Да ли треба ви који сте писали план реорганизације да одлажете рочиште и не уводите стечај под изговором да вам је нешто непознато? Све је вама познато и све сте ви то сами урадили и легализовали! Скрећемо пажњу да смо више пута послали и допунили кривичне пријаве, СДТ ћути, казао је Рајак.
Истакао је да предсједник Привредног суда Блажо Јованић "покушава својим несавјесним радом да легализује пљачку послодавца".
– Нас раднике је опет пребацио са првог мјеста за исплату, а ставио ОТП банку. Ми за то немамо више ријечи! Схватили су да треба да се врати 5 до 6 милиона еура, па су окренули да то добије банка, вјероватно да би новац ишао у исти круг, указао је Рајак. Запитао је зашто СДТ дозвољава да менаџмент ради по старом, а доказало се да је послодавац оштетио предузеће и државу за десетине милиона.
– Сада се помиње само седам милиона, а дуговања радницима су око 5,5 милиона. Зар мислите да не видимо да је ријеч о сумњивим радњама, да не видимо да подржавате стечајног управника и нелегални рад друштва за које знате да ништа не раде преко рачуна Вектре Бока! Новац се носи у ташнама и ко зна преко којих рачуна. Станите више на крај томе, казао је Рајак и захвалио представницима Општине, посланицима и грађанима на подршци.
Градоначелник Катић је нагласио да је град увијек био подршка радницима Вектре Бока у свим активностима уназад 15 година, да заштите своја права од срамних приватизација које су задесиле Херцег Нови и у претходном периоду уништиле круцијалне гране – привреду и туризам.

image

Стева Катић се обраћа радницима

-к.м.

– Сви знамо шта је "Бока" некад била за Херцег Нови и зашто је неко хтио те 2006. године да нас уништи лошом приватизацијом, а вријеме је показало због чега је све то урађено. Услови за раскид уговора са Вектром Бока стечени су још 2011. године, дакле пуних 10 година нас држе као таоце, због тога што је власт у претходних 30 година имала своје интересе. Ви сте били ти који су упорни, који сте кривичним пријавама допринијели свему овоме, да се људи који су упропастили град налазе гдје им је мјесто. Уз вашу помоћ смо заједнички успјели да дођемо макар до тога да имамо ситуацију која је при крају, да се Привредни суд огласио. Тужилаштво је последња линија одбране претходног режима, и надамо се да ће у наредних мјесец коначно и то питање разријешити, да ће предсједник суда коначно бити смијењен, да се уведе стечај у "Боку" како би остварили права, поручио је Катић.

"Треба да одговара онај који је Брковићима дозволио да крше закон"

Максим Вучинић је казао да је организована криминална група дуго егзистирала и дуго јој је омогућемо да ради на штету ове државе.

– Међутим, као што сте казали (новинар "Дана"), много је важније да сазнамо ко је то из бивше власти дозволио да Брковић потпише такве уговоре и ко им је дозволио да са имовином тако поступају. Брковићи су ухапшени због флагрантног кршења Закона о приватизацији и зато што су, за сада колико је откривено, оштетили државу за 7 милиона еура, а раднике за 5 милиона еура – казао је Вучинић. Наглашава да правда неће бити задовољена док се радницима не исплате сва потраживања, а држави не надокани штета.
– Важно је да видимо и које су то биле везе бивше власти са организованим групама. Не бих прозивао поименице, али мислим да је то посао једног будућег судства и тужилаштва које ће бити непристрасно и професионално у овој и сличним истрагама – поручио је Вучинић.


Максим Вучинић, предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације у Скупштини Црне Горе, казао је да су Брковић и његови сарадници ухапшени, али да није посебно срећан због тога јер правда не може бити задовољена док се не испоштују сва потраживања радника и док се држави не намири одштета.

image

Максим Вучинић се обраћа радницима

-к.м.

– Брковић се бранио тиме како је бранио државу од Руса и хитао да за што мање пара купи некадашњу државну имовину, а сад и предсједник каже да Русија води хибридни рат против Црне Горе. Ја се сада питам како се назива рат који су они водили 30 година против ове државе и народа. Њихов рат се звао похара. Ми смо зауставили ту похару, данас последња линија одбране остаје њихово тужилаштво и судство, казао је Вучинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:33