Милојко Спајић / Фото: Влада Црне Горе
13/04/2022 u 11:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Blockchain технологија може да буде замајац индустрије и да чини око 30 одсто економије

Он је, објашњавајући колики је то ред величина, казао да је Влада од децембра 2020. до краја марта ове године креирала око 1,2 милијарде еура додатне вриједности

Blockchain технологија би за три године могла да заузима око 30 одсто црногорске економије и да буде замајац индустрије у Црној Гори, са могућношћу запошљавања око десетак хиљада људи, саопштио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Он сматра да је, поред туризма и енергетике, неопходан нови стуб црногорске економије, а то је, према његовом мишљењу, blockchain технологија, која има потенцијал да за врло кратко вријеме направи револуцију у црногорској економији и да се већ за три године осјети велики искорак у имовинском стању грађана.

но да допринесе са додатних 1,5 милијарди до двије милијарде еура бруто домаћем производу (БДП)“, рекао је Спајић у интервјуу агенцији Мина бизнис.

Он је, објашњавајући колики је то ред величина, казао да је Влада од децембра 2020. до краја марта ове године креирала око 1,2 милијарде еура додатне вриједности.

“Можете да замислите колико би много већи ефекат био да додамо још рецимо двије милијарде еура вриједности на ово повећање зарада, пензија и социјалних давања, која произилазе из реалне економије“, рекао је Спајић.

Како је додао око десетак хиљада људи може да буде запослено у Црној Гори у blockchain технологији, наводећи као примјер Естонију у којој 14 хиљада људи у ИТ индустрији производе око пет милијарди еура вриједан БДП.

„Тих десетак хиљада људи би потенцијално могло да производе једну нову црногорску економију. Могли бисмо да имамо два БДП-а Црне Горе са додатних десет хиљада високошколованих и високоплатежних послова“, рекао је Спајић и додао да би то имало и много индиректних ефеката на економију.

Опорезовање криптовалута ријешићемо врло специфично

Према ријечима Спајића, Црна Гора, као неке земље региона, није инфраструктурно повезана са централном Европом, како би могла да прави велике фабрике и индустријска постројења.

„Зато треба да нађемо начин да диверсификујемо економију и мислим да су нове технологије, као што је blockchain, један од приоритетних начина да то урадимо“, казао је Спајић.

На питање у којој је фази израда законског рјешења у Црној Гори, којим би се уредила ова област, oн је одговорио да ће црногорски закон ићи пар корака испред других законскаих рјешења која се тренутно помињу или су усвојена у Европи.

„Један од разлога је што ћемо опорезовање криптовалута врло специфично ријешити, на начин да ће се практично сав ток из еураа у крипрвалуте, и обратно, опорезовати по нижим стопама, а најважније је да се сива зона уведе у легалне токове“, навео је Спајић.

Он је објаснио да ће се опорезивањем, тој индустрији и људима унутар ње дати легитимитет и обавеза, али и право, да плате порез.

„На тај начин желимо да један такав сектор, који је тренутно сиви у Црној Гори, и у добром дијелу свијета, увучемо у потпуно легалне токове, јер је то по нама једна легална и легитимна индустрија, која треба да се развија. Мислимо да ту може држава да убере добар дио прихода“, саопштио је Спајић.

Он је, говорећи о blockchain технологији, која има примјену у здравству, паметним градовима и државној управи, казао да је она врло битна у домаћем и интернационалном плаћању.

„Знате колико проблема имамо са довођењем PayPala у Црну Гору. То није у директној надлежности Министарства финансија, али трудимо се да помогнемо колико можемо. Лоше је што имамо толико пропуштених великих развојних шанси у дугогодишњем периоду“, саопштио је Спајић.

Он је објаснио да се црногорска економија тренутно ослања на два природна ослонца – туризам и енергетику, али да је, за њену диверсификацију, потребан и трећи, који мора бити економија знања, способности и конкурентности са свијетом.

Он је, одговарајући на питање докле се у региону стигло са примјеном blockchain технологије, казао да су те земље у предности код усвајања закона, али да је циљ да Црна Гора буде прва у примјени и њен промотер.

„Наш законски оквир ће бити најбољи на свијету. Мислим да ће Црна Гора моћи да буде поносна на такво рјешење, јер ће оно бити далекосежно, као да ћемо имати регулативу три корака испред осталих које су тренутно доступне“, рекао је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:14