/ - SHUTTERSTOCK
13/09/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bord Svjetske banke usvojio Okvir partnerstva za Crnu Goru za 2025-2029

Bord Svjetske banke usvojio je Okvir partnerstva (CPF) za Crnu Goru za 2025-2029, a rasprava je protekla u vrlo pozitivnom tonu. Zaključeno je da je okvir u skladu sa težnjama zemlje za inkluzivnim rastom, zelenom ekonomijom, snažnim upravljanjem i napretkom ka integraciji u EU, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

- Poseban fokus je stavljen na ekonomsku diverzifikaciju, unutar i izvan sektora turizma, jer se turizam prepoznaje kao glavni pokretač lanca vrijednosti u cijeloj nacionalnoj ekonomiji (pokretač zelene transformacije, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i drugih usluga), navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i da će Crna Gora nastaviti da koristi benefite učešća u regionalnim projektima koje podržava WB.

- Ovo uključuje učešće u inicijativama kao što su Projekat za trgovinsku i transportnu mrežu Zapadnog Balkana i Program integrisanog razvoja slivova rijeka Save i Drine, koji doprinose regionalnoj saradnji i razvoju. Osim toga, posebno je istaknut značaj činjenice da je Crna Gora u junu postigla ključnu prekretnicu dobivši pozitivnu ocjenu o privremenim mjerilima vezanim za vladavinu prava (IBAR). Takođe, kreditni rejting Crne Gore nedavno je unaprijeđen od strane S&P-a po drugi put u 10 mjeseci, što odražava uspjeh ekonomskih politika zemlje i stabilnost, dodaje se u saopštenju.

Direktor Konstituence je citirajući Njegoša: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka" naglasio da CPF osigurava da je put ka održivom i inkluzivnom razvoju i prosperitetu popločan istom hrabrošću i odlučnošću koja je definisala Crnu Goru kroz njenu istoriju.

Nova strategija Grupacije Svjetske banke za unapređenje održivog rasta Crne Gore

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 12:43