Иван Брајовић / Дан
11/01/2022 u 09:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

​Браjовић: Jедва чекам да се возим аутопутем, понуда ЦРБЦ jе заслужено побиjедила

Ми смо у припреми реализациjе овог проjекта разговарали са многим заинтересованим компаниjама, слободно могу рећи, са свих страна свиjета. И jедини прави одговор зашто се посао склопио са кинеском компаниjом jесте таj да jе њихова понуда била убjедљиво наjповољниjа, каже Брајовић

Приоритетна дионица аутопута Бар - Бољаре од Смоковца до Матешева би можда могла бити пуштена у пробни рад средином или краjем jануара, уколико буду обезбиjеђени услови за безбjедан саобраћаj.

Иван Браjовић, коjи jе био министар саобраћаjа када jе у Црноj Гори договорена градња проjекта виjека, у разговору за China media group каже да jе поносан што jе баш он био на челу министарства када jе проjекат започет, те да jе понуда кинеских партнера ЦЦЦЦ и ЦРБЦ била у том тренутку наjповољниjа и да jе сасвим заслужено побиjедила.

image
IVAN PETROVIC-IPE

“Ми смо у припреми реализациjе овог проjекта разговарали са многим заинтересованим компаниjама, слободно могу рећи, са свих страна свиjета. И jедини прави одговор зашто се посао склопио са кинеском компаниjом jесте таj да jе њихова понуда била, по jасним критериjумима, убjедљиво наjповољниjа. Као одговорни представници државе коjа у том тренутку иде ка учлањењу у НАТО и ЕУ разговарали смо са компаниjама и из САД и земаља ЕУ и били веома заинтересовани за сарадну са њима, али jе понуда ЦЦЦЦ и ЦРБЦ, кад се сагледала техничка понуда, циjена и услови финансирања заслужено побиjедила”, казао jе Браjовић.

image
IVAN PETROVIC-IPE

Многи желе да се оспоравањем кинеског кредита представе већим Европљанима него што су

Многи сада оспораваjу таj посао и траже мане, без утемељења на чињеницама, каже Браjовић.

“Могле би се ређати сада разне претпоставке зашто jе то тако. Неко жели да се причом о кинеском кредиту прикаже већим Европљанином него што jе. Неко сматра да му jе политички профитабилно да пласира причу о непримjереном и претjераном кинеском утицаjу”, каже Браjовић и додаjе да jе веома важно напоменути да међу земљама у сарадничком механизму Кине и Централноисточне Европе, 12 садашњих чланица ЕУ, а остале су углавном у преговарачком процесу.

image
IVAN PETROVIC-IPE

“Наjутицаjниjе европске земље имаjу билатералне уговоре са Кином чиjа се вриjедност исказуjе у десетинама милиjарди еура. У Хрватскоj , чланици ЕУ, Пељешки мост коjи се финансира средствима ЕУ гради компаниjа ЦРБЦ, иста компаниjа коjа гради наш ауто-пут. Тако да та оспоравања ниjесу заснована на чињеницама. Истичем, посао коjи jе Црна Гора уговорила са кинеским партнером, уговорен jе по наjповољниjим условима у том тренутку”, поручуjе Браjовић.

Упитан да ли би се, да ниjе било кинеске понуде, могло уопште почети са проjектом градње тада кад се почело, каже:

“Влада Црне Горе у мандату 2012-2016 jе сасвим оправдано одлучила да крене у реализациjу овог историjског развоjног проjекта. Нећу се бавити нагађањима само ћу истаћи да и данас сматрам да смо тада избором и прихватањем кинеске понуде дониjели исправну одлуку”, jасан jе Браjовић.

Поносан што jе био министар у том тренутку

Браjовић каже да jе и данас поносан што jе предводио сjаjн тим људи коjи jе осмислио, преговарао и отпочео реализациjу наjзначаjниjег инфраструктурног проjекта у историjи Црне Горе.

image
IVAN PETROVIC-IPE

“Посао на проjекту ауто-пута Бар-Бољари jе примjер одговорног, посвећеног и транспарентног рада свих укључених, од чланова експертског тима, министарства саобраћаjа и поморства, Владе и Скупштине Црне Горе, као и извођача, надзора и осталих укључених субjеката. Jер подсjетићу на то да jе у Скупштини усвоjен Закон о ауто-путу и да су посланици били у посjеду Уговора о проjектовању и изградњи као и Уговора о финансирању. О том закону вођена jе наjдужа парламентарна расправа коjа jе у пленуму траjала четири дана”, каже Браjовић и додаjе да потпуно задовољство ремети чињеница да jош ниjе започета изградња дионице од Матешева до Андриjевице.

Jедва чека да се вози аутопутем коjи ће бити и туристичка атракциjа

Браjовић, коjи већ више од пет година ниjе укључен у проjекат, jер jе од 2016. до 2020. био предсjедник Скупштине Црне Горе гдjе jе и данас посланик, каже да ће осjећати понос кад се буде возио овом дионицом аутопута.

“Морам да вам кажем да су ме колеге из ЦРБЦ, иако тада више ниjесам био министар, обрадовале позивом да присуствуjем завршетку бетонирања наjвишег стуба на мосту Морачица. То сам доживио као jедно необично признање и захвалност за нашу сарадњу. Такође сам са колегама инжењерима ишао ауто-путем у фази изградње. Искрено jедва чекам да се возим завршеном дионицом. Сигуран сам да ће таj градитељски подвиг представљати задовољство за возаче, а бити и туристичка атракциjа. А што се тиче осjећаjа, поновићу риjеч са почетка овог интервjуа, осjећаћу понос због тога што сам почео реализциjу jедно таквог подухвата, коjи ће бити од немjерљивог значаjа за економски демографски, регионални и сваки други аспект развоjа Црне Горе. Или можда да на прво мjесто ставим риjеч сигурносни jер смо сигуран сам сви свjесни колико ће се доприниjети безбjедности саобраћаjа”, каже Браjовић.

(CRI Online)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:51