Мајлинда Брегу / - фото: РЦЦ
10/06/2021 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Удаљеност између визиjе и плана за заjедничко регионално тржиште тражи одлучниjе дjеловање

Наставићемо да непоколебљиво радимо са нашим европским партнерима све док наши грађани не буду без додатних трошкова роминга у Европскоj униjи, казала је Брегу

Подршка интеграциjи у Европску униjу наставља да расте на Западном Балкану и ове године jе подржава 62 одсто грађана у односу на прошлогодишњих 59 одсто. Подршка наших грађана и привредних субjеката регионалноj сарадњи jе jош већа. 77 одсто грађана вjеруjе да регионална сарадња може доприниjети бољоj политичкоj, економскоj и сигурносноj ситуациjи у њиховоj економиjи, док jе 69 одсто привредних субjеката сматра важном за квалитет пословања. Ови ставови и мишљења осликаваjу пут наприjед и обавезуjу нас да уско и боље радимо заjедно,  рекла jе генерална секретарка Виjећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) Маjлинда Брегу на састанку лидера Западног Балкана и комесара Европске униjе Оливера Вархељиjа коjи jе одржан данас у Тирани, саопштено jе из  Секретариjата Виjећа за регионалну сарадњу.

Како су саопштили, састанак jе одржан тачно седам мjесеци након што су прошле године у Софиjи сви лидери Западног Балкана усвоjили Акциони план за заjедничко регионално тржиште.

На састанку се разговарало о напретку ка остваривању резултата овог плана и заjедничкоj координациjи активности приjе jулског самита у Берлину.

– Поздрављамо досадашњи напредак и радуjемо се успjешном потписивању важних регионалних договора коjима се олакшава слободно кретање људи. Ипак, удаљеност између визиjе и плана за истинско заjедничко регионално тржиште и стварности тражи одлучниjе дjеловање. Останимо надахнути Регионалним споразумом о снижавању циjена роминга, коjи ће у пуноj мjери бити реализован 1. jула када ће Западни Балкан постати регион без роминга – наводи Брегу.

Напомиње да оваj споразум jе важан доказ потенциjала свеобухватне регионалне сарадње на корист грађана Западног Балкана и добар модел за договоре коjи ће услиjедити.

– Наставићемо да непоколебљиво радимо са нашим европским партнерима све док наши грађани не буду без додатних трошкова роминга у Европскоj униjи, а исто важи и за грађане ЕУ у нашем региону – додала jе Брегу.

Упркос драматичноj ситуациjи са ЦОВИД-19, напомиње Брегу, регион се прошле године окупио око визиjе успостављања заjедничког регионалног тржишта по узору на jединствено тржиште Европске униjе.

– Заjеднички утврђеним активностима на отклањању препрека регион жели да „Европу донесе кући“ и пошаље важну поруку грађанима и привредним субjектима Западног Балкана да конкретан, прагматичан регионални напредак у оквиру четири слободе не би требао бити далека, већ ближа стварност – закључуjу у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:57