/ Мајлинда Брегу
06/10/2021 u 16:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Вријеме да се смањи цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана

Просјечна малопродајна цијена преноса података и кориштења интернета је за грађане Западног Балкана приликом роминга у ЕУ била 43 пута већа од цијене унутар региона

Учесници самита Западног Балкана и Европске уније потврдили су Декларацију којом поздрављају план за смањивање цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана.

- Док програми регионалне сарадње јачају, а изазови постају све већи, свакодневно смо свједоци да се не може дозволити застој у процесу сарадње шест економија Западног Балкана- рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу на самиту Европске уније и Западног Балкана на коме су се данас на Брду код Крања окупили лидери ЕУ и региона.

Учесници самита Европске уније и Западног Балкана, чији је домаћин Словенија као предсједавајућа Европском унијом, потврдили су Декларацију којом се, између осталог, поздравља план којим ће се створити услови и поставити јасни циљеви за смањивање цијена роминга између Европске уније и Западног Балкана.

- Заједно са владама шест економија Западног Балкана и Европском комисијом, ми смо у Вијећу за регионалну сарадњу направили добар, усклађен и прагматичан план којим се утире пут за смањивање цијена роминга који ће нас у периоду од пет година приближити домаћим цијенама. Користи започињања овог процеса су очигледне. Сада је на свима нама овдје присутним да проактивно, јавно и сложно позовемо и потакнемо оператере да, у том смислу, одлучно раде заједно - рекла је Брегу.

Просјечна малопродајна цијена преноса података и кориштења интернета је за грађане Западног Балкана приликом роминга у ЕУ била 43 пута већа од цијене унутар региона, док је цијена одлазних позива била 5,6 а цијена текстуалне поруке 6,5 пута већа, показује Извјештај о ромингу између Западног Балкана и Европске уније који је данас објавило Вијеће за регионалну сарадњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:20