/ - фото: МИНИСТАРСТВО ЕКОЛОГИЈЕ
10/11/2021 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бројне активности делегације Владе Црне Горе на ЦОП26

Велика је част представљати земљу која има изузетно низак удио у глобалној емисији ГХГ, изјавила је Ана Самарџић

Делегација Владе Црне Горе, коју чине Ана Самарџић, представница Кабинета Премијера Кривокапића, Данило Мрдак, државни секретар за екологију МЕПГ-а, Марко Перуновић, државни секретар за енергетику и рударство МКИ-ја, Јована Жарић, в.д. генералне директорице Директората за ЕУ интеграције, међународну сарадњу и климатске промјене МЕПГ-а и Милан Газдић, в.д. генералног директора Агенције за животну средину, учествује на глобалном самиту Конференције Уједињених нација о климатским промјенама у Великој Британији-COP26. 

- COP26 сматра се прекретницом, посебно у смислу обавезивања држава на смислене и ефикасне акције које ће допринијети карбонској неутралности до средине вијека. Осим тога, циљ је и наставити напоре да се ограничи глобално загријавање на 1,5 степени Целзијуса (1,5C)- наводе у саопштењу.

- Велика је част представљати земљу која има изузетно низак удио у глобалној емисији ГХГ, а која се бројним пројектима и улагањима у обновљиве изворе енергије придружује глобалној борби за достизање циљева Паришког споразума- изјавила је Ана Самарџић. Она је додала да је у Црној Гору у току израда Просторног плана који ће да обезбиједи будућу основу одрживог развоја усмјереног ка достизању минималне или нулте емисије CO2 у Црној Гори.

Делегација је одржала билатерални састанак са Републиком Пољском. С тим у вези, важно је истаћи да су договорени даљи кораци у погледу подношења апликације за пројекте у склопу Фонда Polish Climate Support, којим се финансирају пројекти у области квалитета ваздуха, енергетске ефикасности и праведне транзиције.

Један од истакнутих састанака био је на тему „Посвец́ености Међународне поморске организације (ИМО) декарбонизацији бродарства кроз усклађену међународну акцију”, а дијалог је био усмјерен на главне изазове за рјешавање климатских промјена и декарбонизације међународног бродарства кроз регулаторни процес ИМО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:06