/ - ЦЕДИС илустрација
16/04/2022 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕДИС: На пословне резултате није утицало запошљавање, већ вртоглави скок цијена струје

"Приказани минус би се измјеном књижних одобрења анулирао, што значи да би пословни резултат Компаније био око 400 хиљада еура"

Пословни резултат Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС) у 2021. години је искључиво последица глобалне енергетске кризе која је довела до вртоглавог скока цијена електричне енергије на тржишту, саопштено је из ЦЕДИС-а.

-  Дакле, на пословни разултат није утицало запошљавање, па са индигнацијом одбацујемо такве наводе који су, ништа дуго до, последица злонамјерног и нетачног пласирања информација.  Ради црногорске јавности и наших корисника, још једном, желимо поновити следеће. ЦЕДИС је доставио Управи пореза и царина Црне Горе пословне резултате за 2021., 14. априла, без књижних одобрења која су се чекала од ЕПЦГ за фактуре април-децембар 2021. године па је остварен минус од 9.849.284 еура. Књижним одобрењима требали су да се коригују износи фактура за поменути период, за разлику износа који је ЦЕДИС платио ЕПЦГ за набавку електричне енергије за покривање губитака на мрежи и износа који нам је за ту намјену одобрен од Регулаторне агенције за енергетику (52,392 еура по мегават сату). Тако би се књижним одобрењима смањио износ фактура за 10 милиона и 200 хиљада еура- наводе у саопштењу.

Приказани минус би се измјеном књижних одобрења, како наводе, анулирао, што значи да би пословни резултат Компаније био око 400 хиљада еура.    

- Коначну одлуку о књижним одобрењима ће донијети Скупштина акционара ЕПЦГ најкасније до 30. јуна текуће године. Менаџмент је, у веома изазовним временима услед глобалне енергетске и економске кризе, радио савјесно, одговорно, максимално професионално и искључиво у интересу компаније, запослених и корисника. Тако да приказани резултат није последица недомаћинског пословања, а још мање последица „партијског запошљавања“, те овакве изјаве нијесу ништа друго до покушаји фабриковања афера због политичког интереса. Повећање средстава од 2,3 милона еура у односу на 2020. годину, за Трошкове зарада, накнада зарада и остали лични расходи, у које улази и износ средстава исплаћених за отпремнине, а који је већи у односу на 2020. години, није разлог минуса у пословању Компаније. Један од стратешких циљева менаџмента, с обзиром да је у претходном периоду дио послова био аутсорсован, је јачање и ослањање на сопствене кадровске снаге и капацитете- наводе у саопштењу.

Поручују: "да је оваква одлука у 2021. години била исправна потврђује и чињеница да смо сопственим снагама успјели да реализујемо један дио активности. Посебно су видљиви резултати Пројекта ревитализације средњенапонске и нисконапонске мреже, гдје су наше екипе радиле на ревитализацији  26 далековода".

-  Тачније, ријеч је о 23 км 10кВ надземне мреже на којој је замијењено 588 далеководних стубова, као и 39  стубних трафостаница и 89 нисконапонских мрежа на којима је замијењено 1.816 стубова. Само прошлог мјесеца наши електромонтери у оквиру Пројекта ревитализације уградили су 627 стубова, због чега смо јако поносни на њихов рад, али и на посвећеност и истрајност у свим ванредним ситуацијама које су последица лоших временских прилика или активности трећих лица. Ово су једини разлози због којих је дошло до повећања запослених, а самим тим и износа трошкова за зараде. Увјерени смо да је оваква пословна политика у интересу компаније и запослених у њој, а резултати су показали да су ови пословни подухвати оправдани. С тога сви наводи о политичком запошљавању у ЦЕДИС-у су само злонамјерне манипулације оних који не виде резултат рада запослених који ову компанију чине успјешном, због чега је менаџмент веома поносан- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:49