МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА / - ФОТО: МИНА
25/02/2022 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Четврта подршка пензионерима са најнижим примањима

Из Министарства су рекли да је финансијски омогућено да у овој години дође до повећања минималне пензије са 147 на 200 еура, уз редовно усклађивање примања

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) и Фонд пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) усмјериће око 3,89 милионаеура за помоћ пензионерима са примањем до просјечне пензије од 299,06еура, укључујући и кориснике сразмјерне пензије, саопштили су из тог ресора.

Из Министарства су рекли да ће детаљи о начину исплате бити накнадно саопштени из Фонда ПИО.

- МФСС и Фонд ПИО усмјериће 3.887.650еура за помоћ пензионерима са примањем до просјечне пензије од 299,06еура, укључујући и кориснике сразмјерне пензије - наводи се у саопштењу.

То је, како су казали из Министарства, четврта подршка пензионерима са најнижим примањима за око годину.

Они су подсјетили да се садашња једнократна помоћ од по 50еура односи на 77.753 пензионера, што чини 63,03 одсто укупног броја.

- Влада је данас утврдила информацију МФСС-а о обезбјеђивању средстава за исплату једнократне помоћи, а Фонду ПИО ће бити преусмјерено недостајућих 3.225.850еура од укупно планираног износа за ову подршку - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су казали да је ово четврта подршка пензионерима у мандату ове Владе, за побољшање материјалног положаја.

- Током прошле године обезбијеђена је помоћ кроз пакете мјера привреди и грађанима – прво у новчаном износу, па кроз субвенције за електричну енергију, у сарадњи са Електропривредом, а потом и кроз једнократну помоћ у децембру - додаје се у саопштењу.

Из Министарства су рекли да је финансијски омогућено да у овој години дође до повећања минималне пензије са 147 на 200 еура, уз редовно усклађивање примања.

- МФСС је планирало и убрзану пензиону реформу, у сарадњи са Свјетском банком, која је посебно важна за исправљање дугогодишње неправде према пензионерима - наводи се у саопштењу тог Владиног ресора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:37