poskupljenje goriva, gorivo, benzin, nafta, pumpa, Ina, Euro petrol, blok pet / GORIVO BENZIN PUMPA POSKUPLJENJE - NENAD MANDIC
31/07/2021 u 08:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте ослабиле на међународним тржиштима

Аналитичари такође указуjу на брзи опоравак индиjске потрошње бензина и индустриjске производње након таласа корона вируса у тоj години, као знаку отпорности економиjе на пандемиjу

Циjене нафте пале су у петак на међународним тржиштима, али и даље су на путу седмичног добитка подупртог бржим растом потражње од понуде, док се очекуjе да ће вакцинациjа ублажити глобално поновно ширење инфекциjе корона вирусом.

На лондонском тржишту циjена барела jе у односу на претходно затварање незнатно ослабила, на 75,99 долара, након скока за 1,75 одсто у четвртак, преноси СЕЕбиз.

На америчком тржишту барел jе поjефтинио 20 центи и њиме се трговало по 73,42 долара. У четвртак jе завршио у плусу за 1,7 одсто.

На оба тржишта циjене су на путу сдмичног добитка од око два одсто.

Чак и уз раст новозаражених у Сjедињеним Америчким Државама, Азиjи и диjеловима Европе, аналитичари сматраjу да би већа стопа вакцинациjе могла ограничити потребу за тешким блокадама коjе су притисле потражњу током врхунца пандемиjе у прошлоj години.

Аналитичари такође указуjу на брзи опоравак индиjске потрошње бензина и индустриjске производње након таласа корона вируса у тоj години, као знаку отпорности економиjе на пандемиjу.

Барелом нафте трговаће се по циjени близу 70 долара до краjа године, уз потпору свjетског економског опоравка и спориjег повратка иранских залиха него што се очекивало, док ће раст ограничавати нови соjеви корона вируса, показало jе Ројтерсово истраживање.

Очекуjе се да ће наjвећа нафтна извозница Саудиjска Арабиjа у септембру, други мjесец заредом, подићи циjене различитих врста сирове нафте коjу продаjе Азиjи, сазнаjе се из трговинских извора.

ОПЕЦ jе обjавио да jе циjена барела референтне корпе његових чланица у четвртак износила 74,42 долара, што значи да jе порасла 85 центи у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:52