Влада помаже државе погођене поплавама / - BOJANA CUPIC
30/07/2021 u 18:49 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора ће угостити дјецу из земаља погођених поплавама

Влада jе одлучила да обезбиjеди смjештаj, на бази пуног пансиона, за љетовање деведесеторо дjеце, односно по тридесет из наведених држава, у неком од одмаралишта коjа су у државном власништву, у периоду од седам до десет дана

Влада jе на данашњоj сjедници усвоjила Информациjу о упућивању хуманитарне помоћи Њемачкоj, Холандиjи и Белгиjи. Изражаваjући саосjећање солидарности са грађанима тих држава у санирању последица катастрофалних поплава коjе су погодиле таj дио Европе, Влада jе одлучила да обезбиjеди смjештаj, на бази пуног пансиона, за љетовање деведесеторо дjеце, односно по тридесет из наведених држава, у неком од одмаралишта коjа су у државном власништву, у периоду од седам до десет дана.

–  У циљу реализациjе хуманитарне помоћи, очекуjе се да наведене државе одреде координаторе или старатаље, коjи ће бити одговорни за дjецу током њиховог боравка у Црноj Гори, док ће трошкове њиховог смjештаjа сносити црногоска страна. Истакнуто jе да Црна Гора изражава спремност да се као земља донатор укључуjе у сузбиjање хуманитарних криза у свиjету, потврђуjући да jе кредибилан и поуздан партнер међународноj заjедници – наводи се у саопштењу Владе.

Министарство финансиjа и социjалног старања биће задужено да, за љетовање дjеце са координаторима или старатељима, обезбиjеди из текуће буџетске резерве оквирни износ од 30.000 еура, као и да координира њихов боравак у Црноj Гори.

– Услед последица снажног невремена и незапамћених поплава коjе су задесиле Њемачку, страдало jе скоро 200 људи, а многи се и даље воде као нестали. Невриjеме и обилне кише су захватиле и Белгиjу, гдjе jе страдало више од 30љjуди. Десетине хиљада људи не може да се врати своjим домовима, а многи су остали без струjе и воде за пиће. Холандиjа, такође, трпи тешке последице ове природне катастрофе – истичу из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:42