Štrajk Sindikata Telekoma / - FOTO: DAN
15/11/2022 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski Telekom: Sindikat ponavlja tvrdnju koju je lako demantovati

Kako dodaju iz Telekoma, ono što ne pominju iz Sindikata jeste da postoji pisani trag o informisanju svih zaposlenih Telekoma o njihovom produženju,

Iz dana u dan rukovodstvo Sindikata Telekoma ponavlja tvrdnju koju je lako demantovati i zaposlenima Crnogorskog Telekoma prijeti ukidanjem Kolektivnog ugovora i benefita koje on zaposlenima garantuje, poručuju iz ove kompanije.

Kako dodaju iz Telekoma, ono što ne pominju iz Sindikata jeste da postoji pisani trag o informisanju svih zaposlenih Telekoma o njihovom produženju, zbog čega žele da podijelimo dio teksta objavljenog 29. juna 2022. godine na internom portalu za zaposlene Telekoma.

Ovim je, kako dodaju, zaposlenima prije gotovo pola godine garantovan nastavak benefita u slučaju isticanja određenih članova Kolektivnog ugovora usljed odbijanja čelnika Sindikata da se postigne dogovor odnosno da se potpiše novi Aneks.

- Menadžment Kompanije će aktivno raditi na tome da se produženja, promjene odnosno izmjene stavki iz Kolektivnog ugovora koje ističu ove 2022. godine, i potpišu do kraja ove 2022. godine. Međutim, ukoliko to ne bude slučaj, nećemo dozvoliti da se time ugroze prava i benefiti zaposlenih, te će sve gore napisano biti primijenjeno na sve zaposlene Crnogorskog Telekoma sa ili bez gore spomenutog zaključenja odnosno produženja, te promjena odnosno izmjena klauzula iz Kolektivnog ugovora. Dakle, obezbijedićemo da posao obavljamo bez pritiska bilo kakvih rokova, kako bi našu radnu energiju usmjerili na postizanje poslovnih rezultata, navodi se u Saopštenju kojeg su potpisali svi članovi Menadžment komiteta na čelu sa izvršnim direktorom Crnogorskog Telekoma.

Uz to, kako dodaju iz Telekoma, rukovodstvo Sindikata insistira na činjenici da ne traži ništa što u Kolektivnom ugovoru već ne postoji, ponavljajući nakon toga nerealni zahtjev za povećanjem plata od 30 do 50%, što je ultimatum čije bi ispunjavanje izbrisalo Crnogorski Telekom sa liste kompanija koje ostvaruju pozitivan poslovni rezultat, i time ugrozilo egzistenciju svih zaposlenih.  

- Zbog toga želimo da naglasimo da ćemo pozdraviti svaki predlog koji će unaprijediti poslovanje i dovesti do još boljih poslovnih i finansijskih rezultata iz kojih će se finansirati svi dodatni benefiti za zaposlene, što je zahtjev koji nijedan poslodavac ne bi mogao a da ne razmotri. Umjesto konstruktivnih ideja i sugestija, međutim, stižu ucjene i populistički konstruisani zahtjevi čelnika Sindikata, koji se ne mogu opravdati bilo kakvom poslovnom analizom, što bi bio miniumum očekivanja u bilo kojoj drugoj vrsti ozbiljnih poslovnih pregovora, navode iz Telekoma.

Aneks Kolektivnog ugovora, kako objašnjavaju, koji je na stolu i čeka potpis rukovodstva Sindikata, zaposlenima obezbjeđuje otpremnine u visini do 40 mjesečnih plata, zdravstveno osiguranje za zaposlene s osiguranim iznosom od 1.500 eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama, povećanje od 150 osto postojećeg budžeta za bonuse vezanog za poslovni uspjeh Telekoma, za ostvarenja ambicioznih rezultata i specifičnih ciljeva zaposlenih, subvencionisanje ljetovanja i zimovanja u hotelima u zemlji i regionu, kao i povećanje mjesečnih primanja od 105 eura bruto, počevši od januara 2023. godine.

- Ovo su samo neki od benefita koji će biti dio Kolektivnog ugovora o čijem produženju menadžment kompanije već mjesecima pregovara s čelnicima Sindikata Telekoma, a tu su i brojni drugi, kao što su sigurnost radnih mjesta, stalne obuke, treninzi i usavršavanja, povoljni uslovi za sve usluge Telekoma, budžeti za sport i rekreaciju, dodaju oni.

Uz sve najbrojane benefite, kako dodaju, sa sigurnošću mogu tvrditi da je Telekom jedan od najboljih poslodavaca u zemlji, što ne može promijeniti neiznuđen pritisak od strane čelnika Sindikata, koji može nanijeti štetu poslovanju Kompanije, a samim tim i svim njenim zaposlenima.

- Kada je riječ o tužbama koje pominju u posljednjem reagovanju, čelnici Sindikata propuštaju da pomenu da duže od deceniju postoji plan da se to pitanje riješi novim ugovorom, ali da se od tada odbija uvođenje održivijeg sistema zarada, i da je upravo zbog toga od 2010. do danas potpisan niz Aneksa na postojeći Kolektivni ugovor kako zaposleni ne bi ostali bez benefita koji su im Kolektivnim ugovorom garantovani. Upravo je jedan takav Aneks predmet trenutnih pregovora menadžmenta kompanije i čelnika Sindikata. Što se samih tužbi tiče, Crnogorski Telekom poštuje epilog svih sudskih postupaka u koje je uključen i postupa shodno tome, a nijedan učesnik u tim sporovima u međuvremenu ne trpi bilo kakve posljedice niti je zakinut za bilo koji benefit koji imaju ostali zaposleni, zaključuju oni.

Kako ističu, namjera menadžmenta je da sve ove benefite u budućnosti održi na ovom nivou i dodatno unaprijedi iz dobrih poslovnih rezultata, a ne pod prisilom populističkih zahtjeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:54