/ - интернет мина
21/12/2021 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До суботе да се потпише уговор или искључење са преносног система

Уколико дође до оваквог развоја ситуације, вјерујемо да сте свјесни потпуне одговорности за технолошки процес ваше фабрике и да ћете предузети све неопходне мјере како би се заустављање истог извршило на безбједан начин, навели су из ЦГЕС-а

 Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) ће, уколико се уговор о снабдијевању Комбината алуминијума (КАП) струјом за наредну годину не потпише до суботе, фабрици издати налог да до 31. децембра у поноћ у потпуности обустави преузимање електричне енергије из преносног система.

- Будући да сте нас предметним дописом обавијестили да постоји могућност да будете спријечени да извршите наведену обавезу, молимо вас да, уколико се то деси, ваше оперативно особље пошаље хитну депешу дежурном оператеру преносног система - диспечеру, са захтјевом за искључење затвореног дистрибутивног система (ЗДС) Унипром КАП са преносног система- наводи се у допису ЦГЕС-а Унипрому.

У том случају, ЗДС Унипром КАП ће бити привремено искључен са преносног система обављањем потребних манипулација у трафостаници Подгорица 2.

- Уколико дође до оваквог развоја ситуације, вјерујемо да сте свјесни потпуне одговорности за технолошки процес ваше фабрике и да ћете предузети све неопходне мјере како би се заустављање истог извршило на безбједан начин- навели су из ЦГЕС-а.

У циљу очувања безбједности радника, животне средине и сопствених постројења, из ЦГЕС-а су Унипрому скренули пажњу на мишљење које су добили од Управе за инспекцијске послове. Из ЦГЕС-а су подсјетили да су на састанку одржаном средином децембра са представницима компаније АЛИНД, Небојшом Дожићем и Драганом Кујовићем, као и дописом Унипрома, обавијештени да је дат налог запосленима да приступе планском искључењу ћелија и да ће, уколико све буде ишло по плану, све ћелије бити искључене до 31. децембра.

- С тим у вези, обавјештавамо вас да су наши системи за надзор претходних дана забиљежили редукцију снаге у складу са достављеним возним редом- додаје се у саопштењу.

Из ЦГЕС-а су поручил да Унипром ни у једном од поменутих модела искључења ћелија КАП-а нема право на обештећење од ЦГЕС-а по основу трошка или евентуалне штете, повезано или проистекло искључењем.

Они су навели да су их из Унипрома обавјестили да ће се њихово преузимање електричне енергије свести на око два до три мегават сата по сату (MWh/h), колико је потребно за снабдијевање корисника у ЗДС Унипром – КАП.

- Стога је, у циљу обезбјеђења њиховог напајања, уз закључење уговора о снабдијевању, нужно благовремено усагласити и потписати уговор о коришћењу преносног система за потребе преузимања електричне енергије за наредну годину, чији смо ажурирани нацрт прослиједили 17. децембра- додали су из ЦГЕС-а.

Из ЦГЕС-а су Унипрому поручили да их, уколико дође до постизања споразума по питању обезбјеђења електричне енергије, чему се у тој електроенергетској компанији надају, о томе одмах обавијести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:26