Александар Мијушковић / - скриншот МИНА
02/05/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мијушковић: У прошлој години ЦГЕС остварио рекордну добит од 16,9 милиона еура

Упркос веома сложеном и изазовном пословном амбијенту, у којем смо сви радили у времену короне и велике енергетске кризе, морамо да се похвалимо да смо имали најбољи пословни резултат у историји ЦГЕС-а, рекао је Мијушковић

Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) остварио је у прошлој години нето добит од 16,9 милиона еура, а добро пословање настављено је и у првом овогодишњем кварталу када је профит износио 5,7 милиона еура, саопштио је предсједник Одбора директора Александар Мијушковић.

„Упркос веома сложеном и изазовном пословном амбијенту, у којем смо сви радили у времену короне и велике енергетске кризе, морамо да се похвалимо да смо имали најбољи пословни резултат у историји ЦГЕС-а, односно нето добит од 16,9 милиона еура“, рекао је Мијушковић агенцији Мина бизнис.

Он је подсјетио да ЦГЕС константно од свог оснивања послује са добити.

„Истакао бих да смо прошле године исплатили и дивиденду за 2020. годину, у износу од 7,4 милиона“, прецизирао је Мијушковић.

Он је рекао да је ЦГЕС, који је основан 2009. године, увећао своју имовину 87 одсто и да су јако успјешни на свим пољима на којима раде.

„Што се тиче инвестиција за ову и претходну годину, имамо у просјеку од неких 60 одсто, због разноразних проблема које смо имали, а који се тичу транспорта опреме и великих промјена на тржишту цијена свих грађевинских материјала, тако да нијесмо били у могућности да испунимо све што смо планирали“, додао је Мијушковић.

Просјечна инвестиција је око 17 милиона еура годишње.

„План за ову годину је 40 милиона еура и ту имамо 15 милиона за инфраструктуру за ауто-пут“, казао је Мијушковић.

Акционари ЦГЕС-а су италијанска Терна и предузеће Електромрежа Србије, а Мијушковић наводи да су са њима у коректним и добрим односима и да користе најбољу европску праксу.

„Стога, и због тога, имамо овако добар пословни резултат“, сматра Мијушковић.

На питање колико је ЦГЕС приходовао по основу комерцијалне употребе подморског енергетског кабла између Црне Горе и Италије, Мијушковић је одговорио да је то један од највећих пројеката компаније.

„Његова комерцијална употреба је почела 2020. године и ми смо до сада од кабла укупно зарадили око 18,6 милиона еура, а са неким додатним посредним трошковима, можемо да кажемо да је приход 40 милиона еура“, прецизирао је Мијушковић.

Он је оцијенио да је кабл, осим што је битан за ЦГЕС, такође веома важан и за регион.

„Ми смо као Црна Гора постали регионални чвор и имамо велико интересовање инвеститора који долазе код нас да се интересују за улагање у производне капацитете. Што се тиче саме Црне Горе, добили смо једну јаку тачку на црногорском приморју, које сада има много боље услове за снабдијевање електричном енергијом“, рекао је Мијушковић.

Он је додао да на црногорском приморју у прошлој години, у току туристичке сезоне, нијесу имали ниједан испад, нестанак електричне енергије или прекид напајања.

На питање да ли актуелна дешавања у Украјини, која су изазвала проблеме у енергетском сектору земаља Европе и окружења, могу на неки начин утицати на пословање ЦГЕС-а, Мијушковић је одговорио да је у прошлој години дошло до поремећаја са цијенама енергената и да је рат у Украјини то стање само погоршао.

„Што се тиче ЦГЕС-а, свакако да утиче на наше пословање, јер је ЦГЕС задужен да купује електричну енергију за покривање губитака. Ми смо морали да купујемо електричну енергију по много већим цијенама него што нам то одобрава Регулаторна агенција за енергетику. Да би се та ситуација на неки начин стабилизовала, мислим да би држава требало да се укључи и да се ограниче цијене електричне енергије, као што је урађено у многим земљама Европе“, поручио је Мијушковић.

На питање какво очекује пословање у овој години, Мијушковић је одговорио да је први овогодишњи квартал био добар.

„За први квартал смо имали добит од 5,7 милиона еура, што је много боље него и у овој нашој рекордној години, тако да настављамо са позитивним резултатима“, закључио је Мијушковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:58